• Eva-Britt och Hasse Petersson öppnade Gamla Linköpings första våffelstuga.Foto: Fanny Miles
  • Ibland är det just det enkla som är det geniala menar Eva-Britt och Hasse Petersson. Foto: Fanny Miles

Med smak för våfflor och inredning

Ibland är det just det enkla som är det geniala. Med de orden i bakhuvudet tog Eva-Britt och Hasse Petersson steget och öppnade Gamla Linköpings första våffelstuga.

Vanan från servicebranschen finns redan. För åtta år sedan tog de, tillsammans med sina döttrar Cecilia och Mari, över inredningsbutiken Ernia interiör, Linnemagasinet som ligger i den gamla Skönfärgaregården. Nu är det dags för nästa steg.

– Jag och svågern satt en kväll med varsitt glas whisky och diskuterade på vilket sätt man kan dra mer folk till Gamla Linköping och vår inredningsbutik. Vi får väl börja baka våfflor, utbrast jag, fast bara på skämt men både Eva-Britt, min syster och svåger tyckte att det var en toppenidé, berättar Hasse glatt. En köksrenovering senare värmdes järnen upp och portarna till våffelstugan kunde öppnas på 8-årsdagen den 1 maj. Museichefen Tina Karlsson invigningstalade samt serverade de första våfflorna.

– Våfflor är så traditionellt och enkelt men det har aldrig funnits en riktig våffelstuga i Gamla Linköping. Såhär långt har reaktionerna varit positiva, säger Hasse.

Bästa av två världar

Vädret är vackert denna vårdag men vindarna kyliga. Gästerna dyker upp som på löpande band och de flesta har satt sig inomhus i den vackert inredda cafédelen som har sin plats i ena hörnan av huset. All inredning är smakfullt och försiktigt utvald och respekterar den anrika byggnaden från 1700-talet.

– Vi tror att inredningsbutiken och våffelstugan kan komplettera varandra. Vår devis i företaget är det gamla Mae West citatet, ”för mycket av det goda är ibland alldeles underbart”. Nu kan kunderna äta sig mätta på både vacker inredning och goda våfflor, säger Eva-Britt och skrattar hjärtligt.

Tips från våffelexperten

För att kunna erbjuda högsta möjliga smakupplevelse tog Hasse kontakt med en hjälpsam våffelbagare på Fågelboet i Sälen som bakar mellan 20 och 250 våfflor om dagen.

– Han sa till oss att om vi bara ska servera två sylter så ska det vara jordgubb och hjortronsylt. Vi provar det till en början så kanske vi utökar syltsortimentet efterhand, berättar Hasse.

Närproducerat och svenskt

För Hasse och Eva-Britt är det närproducerade viktigt. Inredningsbutiken arbetar bara med svenska designers och i samma anda har paret valt att servera närproducerad sylt från Brunneby till våfflorna. Smeten, den är ett eget recept.

– Vi har provat mängder med olika recept. Vi hade svårt att välja, men till slut rörde jag ihop en smet, där jag ”missade” en ingrediens och då blev det perfekt. Det innebär att det numera finns ett alldeles eget recept i Våffelstugan, berättar Hasse stolt.

- Framöver kommer vi självklart att servera laktos- och glutenfria våfflor också. Dessutom funderar vi just på att utlysa en tävling om bästa recept vad gäller den kombinationen, inflikar Eva-Britt.

Smultronstället

Järnen går varma. Det är många som vill ha en bit av den frasiga varma våfflan med sylt och grädde.

– Vi hoppas verkligen att det här kan bli ett smultronställe för linköpingsborna, säger Eva-Britt innan kökstjänsten kallar återigen. Det är rusning till våffelstugan.