• Det kan ses som en skräckblandad förtjusning att ha sin arbetsplats i trädtopparna flera meter över marken. Foto: Dennis Petersson
  • Arboristen Martin Vanek sågade av grenar från toppen av trädet. Foto: Dennis Petersson
  • Jiri Dolezal och Martin Waldmann grundade DW Trädservice. Nu råder goda tider för Sveriges arborister. Foto: Dennis Petersson

Med trädtoppar som arbetsplats

Att vara arborist kan tolkas som en skräckblandad förtjusning. Med trädtopparna som arbetsplats är närheten till naturen en ynnest, men bakom den idylliska ytan finns en hel del faror, faror som kräver hundraprocentigt fokus med avancerad utbildning i bagaget. "Man ska ju tänka två gånger innan man gör någonting, för ett fel kan kosta livet", säger Martin Waldmann, som driver det unika och framgångsrika Åtvidabergsföretaget DW Trädservice.

Det är en fin höstmorgon på en gård vid Fornåsa, mitt på Östgötaslätten. I de storvuxna trädtopparna framför huvudbyggnaden sitter en man och balanserar på en gren, han heter Martin Vanek och är certifierad arborist. Med Åtvidabergsföretaget DW Trädservice logotyp på bröstet är han på plats för att vårda de anrika träden genom att beskära och reducera kronorna samtidigt som han utför ett moment av den så viktiga återhamlingen. Nedanför står hans chef Martin Waldmann och beskådar det häpnadsväckande arbetsflödet.

– Det här är ett mycket avancerat jobb. Man ska tänka två gånger innan man gör någonting, för ett fel kan kosta livet. Glömmer man en karbinhake faller man kanske från 25 meter, och det är ju inte så bra, säger han och fortsätter:

– Mycket av tekniken kommer från bergsklättring, och många av mina anställda har en sådan bakgrund, men jag själv kommer från skogsbranschen innan jag bytte bana. Till en början klättrade jag också i träden, men nu har jag killar som är bättre än mig på det.

Eget företag

Martin Waldmann kom till Sverige från Tjeckien år 2004, tre år senare startade han ett eget företag tillsammans med kollegan Jiri Dolezal. Med sin bas i Åtvidaberg har DW Trädservice vuxit enormt under en kort tid och idag har de sju anställda.

– De första arboristerna i Sverige kan man nog datera till 1985, så det är relativt nytt. Just nu är det en liten boom, alltså ett uppsving, då man numera kan utbilda sig i Malmö, vilket vi sett då vår verksamhet har ökat de senaste åren, säger företagaren och fortsätter:

– Jag tror det beror på ökade kunskaper inom det gröna området, och att vi i allmänhet har mer pengar. Sverige är ett välmående land där vi uppskattar träden mer och mer och i de stora städerna är det extra viktigt att vi vårdar dem. Det nya rut-avdraget har också bidragit till ett superlyft i branschen.

Människans välmående

Waldmann berättar att vegetationen skapar ett så kallat mikro-klimat i städerna då träden ger skugga under de varma dagarna, samtidigt som de skyddar för regn och blåst när vädret är sämre. De är även bra för människans välmående.

– Man har forskat en hel del och kommit fram till att där det är grönt och välstädat mår människor också bättre, det är mindre brottslighet och folk läker till och med fortare både psykiskt och fysiskt, säger Åtvidabergsarboristen och fortsätter:

– Träd i skogen blandas ofta ihop med träd i urbana miljöer, men det är helt olika kategorier, man värderar träden på helt olika sätt. I skogen värderas de efter kvalité och virke, men i urbana miljöer värderas träden som helhet betydligt högre. 

Kvalité före kvantitet

Företagarens vision är inte att verksamheten ska växa sig gigantisk, utan fokuset ligger på kvalitén.

– Målet är att våra kunder ska vara nöjda och att vi håller kompetensen hög, följer forskningen och utbildar oss, samtidigt som vi fortfarande behåller gnistan för träden. Om vi lyckas med allt det tror jag storleken kommer automatiskt, säger Waldmann och avslutar:

– Man ska inte underskatta de fördelar träden har, så därför ska vi vara noga med att ta hand om dem.