• Yvonne Rosmark rör sig i gränssnittet mellan politik och näringsliv. Foto: Fanny Miles
  • För sex år sedan gick maken bort. Då förändrades hela livet och Yvonne sökte förändra sin situation. Foto: Fanny Miles
  • För sex år sedan gick maken bort. Då förändrades hela livet och Yvonne sökte förändra sin situation. Foto: Fanny Miles

Mellan politiken och näringslivet

Från flygplan till näringsliv. Yvonne Rosmark har hållit sig inom det typiska för flyghuvudstaden Linköping. År 2011 lämnade hon rollen som inköpschef på Gripen International och blev i stället vd för NuLink – Linköpings kommuns näringslivsbolag. – Jag sitter på en dubbelroll. Dels som vd för NuLink men också som näringslivschef för Linköpings kommun.

De dubbla posterna kom med jobbet, då år 2011. Yvonne såg platsannonsen om en tjänst nästintill skräddarsydd för henne.

–Där är ju mitt jobb! tänkte jag när jag såg annonsen, säger Yvonne och skrattar.

Genom SAAB

NuLinks kontorslokaler ligger med utblick över självaste venen av Linköping centrum. Storgatan sträcker sig från Borggårdens kullerstenar till Stångåns vatten. Här, i staden vid Stångån, är Yvonne uppvuxen.

– Jag plockade ihop min universitetsutbildning själv. Läste kurser och tog ut en kandidatexamen inom ekonomi samtidigt som jag jobbade på Saab. Där efter kom jag till den civila inköpsdelen på Saab via ett traineeprogram. Jag visste på en gång att jag ville fortsätta arbeta på den avdelningen utifrån att där var liv och rörelse och man pratade engelska hela dagarna, säger Yvonne och minns.

Till det militära

1998 kom möjligheten att kliva över till militärsidan på Saab i stället. En möjlighet hon tog.

– Jag stack nog ut en del på militärsidan. Jag har en minnesbild där jag står i en röd dräkt bland en massa uniformerade herrar. Det var säkert befriande för en del. Jag tillförde nog en del nya infallsvinklar, säger vd:n självsäkert.

Förlorade sin man

Arbetet på Gripen International var krävande men givande. Snart kom dock livet ikapp och Yvonne började omvärdera sin situation.

– Min man blev sjuk. Han fick en hjärntumör och familjens villkor förändrades över en natt, berättar hon. Jobbet blev en frizon. En plats att låta tankarna vila på något annat för en stund.

– Han gick bort efter ett år. Våra barn var i yngre tonåren och i och med mitt jobb som kundansvarig för Gripenkunderna så reste jag rätt mycket. Jag kände att jag var tvungen att förändra min situation. Det var då tjänsten på NuLink dök upp, säger Yvonne. Det har gått drygt sex år sedan maken gick bort.

– Jag och barnen har tagit många små steg och gjort nyttiga och nödvändiga förändringar och vi mår bra i dag, säger hon.

”Inte hela mig”

Yvonne berättar sakligt och ödmjukt om förlusten av sin man. Poängterar att det inte definierar henne även om det har påverkat och förändrat henne.

– Det är en del av mig men inte hela mig, säger hon och ler.

Förändringar för näringslivet

Vi börjar prata jobb igen. Om Linköpings näringsliv och om vad som har förändrats på den fronten de senaste åren.

– Det är ett gott klimat och vi har en politik som förstår att näringslivsutveckling är viktigt. Det byggs som aldrig förr och staden växer. Vi alla måste jobba för att få en sammanhållen stad och skapa förutsättningar för att bland annat integrera nyanlända, förklarar Yvonne.

Befinna sig mitt emellan

Hon vet vad hon pratar om. Håller en bra balans mellan det personliga samtalet och det affärsmässiga. Näringslivsfrågor snuddar nog dock det personliga. Det är frågor som intresserar och väcker entusiasm hos Yvonne.

– Jag brinner för näringslivsfrågor. Innan jag började hos NuLink hade jag en tanke om att arbeta i gränssnittet mellan politik och näringsliv, och så blev det. Min styrka ligger i att kunna lägga rätt så komplexa pussel och hitta lösningar, menar hon.

Snart 50 år!

I vår väntar fler omdaningar. Bland annat så jobbar man för fullt med att utveckla inkubatorn Wahlink för att bli flera offentliga aktörers gemensamma arena med en ny inriktning. Dessutom fyller Yvonne 50 år. En händelse som får henne att skratta ohejdat en stund innan hon säger:

– Jag ska nog ha öppet hus för att fira.

Givetvis följer då frågan om någon åldersnoja har infunnit sig.

– Jag har haft min kris i livet. Jag känner ingen åldersnoja. Däremot går jag in i en ny fas nu. Barnen är utflugna, jag är mitt i karriären. Nya möjligheter öppnas plötsligt. Jag funderar inte så mycket på vad jag vill göra de närmaste åren utan mest på vad jag vill ha gjort i mitt liv. Det tål att tänkas på.

Fakta: Yvonne Rosmark

Ålder: Snart 50 år

Familj: Två barn 20 och 22 år gamla, särbo och en bonusdotter

Uppvuxen: Linköping

Bor: Linköping

Gör: VD för NuLink samt näringslivschef för Linköpings kommun

Inspireras av: Nyfikenhet hos människor, att resa - det ger mig energi att uppleva

Fritid: Trädgård och att plocka svamp

Otippat: ”Jag har blodfobi! Jag kanske verkar kaxig men jag är rädd för blod”