• Huvudinstruktör Nghien-Anh ”Nima” Nguyen iklädd klassisk kyudo-gi. Foto: Stefan Hedström
  • Eskil Hermansson i slutskedet av de åtta stegen. Foto: Stefan Hedström

Mer än att träffa tavlan

Kyudo är den moderna formen av bågskytte med traditionell japansk pilbåge. Med det sagt, handlar det om en anrik historia med mycket mer än att bara träffa mitt i prick.

En gren i Linköpings budoklubb är kuydo som ligger i Ryd centrum och hålls av huvudinstruktören Nghien-Anh ”Nima” Nguyen.

– Det är egentligen fel att kalla det kampsport, bättre är engelskan martial arts, för det är en konstform vi håller på med, menar Nima.

Ung klubb

Klubben startade januari 2012 och har idag runt 10-15 utövare.

– Vi följer, vad man kan säga är svensson-kyudo i och med att vi följer All Nippon Kyudo Federations regler. Man kan likna det vid olika regelsystem och det här är det vanligaste, berättar Nima.

Historia

Kyudo som sport är inte speciellt gammal. Det började i slutet av 1800-talet, då några japanska mästare ville väcka liv i bågskyttetraditionen. Inte förrän 1953 bestämdes riktlinjer för tävlande och gradering. Det som är gammalt är den speciella pilbågen som är 2,3 meter lång. Redan 500 före vår tideräkning berättar kineser om hur japanerna haft den klassiska asymmetriska bågen, alltså större upptill än nertill. Sedan användes den flitigt av krigarkastet samurajerna under 1100-talet och framåt.

– Det finns olika teorier varför den är asymmetrisk. Den ena är att det är lättare till häst. Den andra lite roligare teorin är att japanerna var längre förr och när de blev kortare var de tvingade att fatta greppet längre ned, skrattar Nima.

Zen

Det som är ovanligt med kyudo är att det inte bara finns en krigartradition bakom, utan även ett religiöst, eller i alla fall ett filosofiskt system som är hämtat ur zenbuddismen. Man vill utveckla moral och det andliga hos utövaren med devisen; korrekt skjutande ger korrekt träff. Där hittar man perfektion.

– Vår klubb är inte zenbuddistisk, men vi har liknande mål. Till exempel anser vi inte att träffa tavlan är det viktigaste, utan även karaktärsuppbyggnaden, menar Nima.

Olika steg

Det västerländska bågskyttet är rätt simpelt i sitt utförande om man jämför med kyudon. Innan man släpper bågsträngen ska man göra åtta steg för att uppnå fulländning. Det rör sig om att man nästan rituellt göra rörelser som hur man lägger pilen mot bågen till avståndet mellan fötterna och så vidare.

– Om man bemästrar de åtta stegen träffar man rätt. Det spelar inte roll om det är tävlingsavståndet på 28 meter eller vårt träningsavstånd på 2 meter, avslutar Nima.