• Birgitta och Urban Däljemar utanför porten på det anrika Trädgårdshotellet. Foto: Patrik Ekström
  • Man har en välfylld vinkällare med viner från 1930-talet och framåt. Dessa korkar tillhör dock urdruckna flaskor. Foto: Patrik Ekström
  • Birgitta och Urban har drivit sin verksamhet sedan 2008. Foto: Patrik Ekström
  • Trädgårdshotellet har anor sedan 1901. Det arvet vill krögarparet Däljemar förvalta. Foto: Patrik Ekström

Mer än bara golf

Trädgårdshotellet ligger naturskönt med utsikt mot Bysjön och den Åtvidabergs vackra golfbana. På hotellet styr krögarparet Urban och Birgitta Däljemar verksamheten med varsam hand.

Trädgårdshotellet är uppfört 1901 och har tidigare varit både bostad och trädgårdsskola. Att det senare fått ge namn åt hotellet är givet. Numera är det både hotell och restaurang med inriktning på golfande gäster då man bara ligger på en putts avstånd från själva golfbanan.

– Vi jobbar med paket där vi har olika erbjudanden till våra golfande gäster, berättar Urban Däljemar som själv är golfare med sju i handicap. Det blir dock inte så mycket golfande då han mest står bakom grytorna när det är säsong för den gröna sporten.

Alla lika välkomna

– Självklart tar vi emot andra gäster också, berättar hans hustru Birgitta och fortsätter:

– Ibland får vi frågan om vi tar emot gäster som inte spelar golf och självklart gör vi det. Alla är lika välkomna!

Lokala råvaror med en tydlig prägel på östgötska specialiteter och kanske det som finns precis runt hörnet är vad som gäller för Urban, eller ”Ubbe” som han kallas.

– Vi är ju medlemmar i Östgötamat och jag försöker i största möjliga mån använda mig av råvaror från länet. Kräftor har vi här utanför knuten och dem fiskar vi själva, berättar Urban som även var en av dem som tillagade den lunch som man bjöd kungen på då han besökte Åtvidaberg i samband med sin Eriksgata.

Kräftpaj

– Vi var flera krögare här nere som gjorde en ”östgötatallrik”, skulle man väl kunna kalla det. Jag bidrog med en kräftpaj toppad med en getostmousse som jag tror blev uppskattad.

Trädgårdshotellet är öppet från april och till och med i oktober. Paret Däljemar går dock inte i ide efter oktobers utgång, eller drar till varmare nejder; nej, då jobbar man med catering och olika beställningar och i vinter ska även hotellets 22 rum få sig en uppfräschning inför 2014 års öppethållande.

– Vi har nu drivit Trädgårdshotellet sedan 2008 och innan dess var jag på golfrestaurangen från 1991 så jag har varit här i trakten ganska länge nu. Detta, om något, är väl ett tecken på att jag trivs, avslutar Urban Däljemar och får medhåll av sin fru Birgitta.