Mer ont än gott

Alla skyndar vi oss ut vid tolvslaget för att se himlen förvandlas till en färgsprakande ljusshow. Alla står vi med de alkoholfyllda glasen i handen och riktar våra blickar mot skyn när det ena året tar farväl och det andra året välkomnas. I stunden är det givetvis en aning stämningsfullt, men i längden, är det verkligen värt det?

Omkring nyår debatteras det nästan alltid flitigt runt om i stugorna, fyrverkeriernas vara eller icke vara. I förra veckan tog pjäsernas egna bransch beslut om att införa ett totalstopp för försäljning av fyrverkerier, av raket-typ. Ett bra beslut enligt mig.

Hur många olyckor behövs egentligen för att inse att några minuters smällande, som långt ifrån roar alla här på jorden, gör mer ont än gott? Jag tänker på bilderna från en mexikans marknad där fyrverkerierna förvandlade tillvaron till rena rama krigszonen. Jag tänker på alla djur som lider när höga smällar dånar utanför fönstren. Jag tänker på alla poliser som uppenbarligen riskerar att attackeras av fyrverkerimissbrukare och jag tänker på alla vars obehagliga minnen väcks till liv när klockan slår tolv.

Att stoppa försäljningen av fyrverkerier till privatpersoner känns som rätt väg att ta. Ersätt dagens oorganiserade jippo med ett mer välsmort maskineri. Kanske kan kommunerna, eller någon annan organisation, sköta den färgsprakande showen, men visst blir det problematiskt. Hur ska alla nyårsfirare utanför tätorterna få samma möjligheter? Kanske klarar vi oss utan det hela? För är det verkligen värt det?