• Tuff och cynisk. Messiah Hallberg. Foto: Pressbild

Messiah i Linköping

Messiah Hallberg är namnet som sticker ut ur mängden när det gäller komiker i Sverige och han var även udda när han började i genren och hade ett uppifrånperspektiv då han var någon typ av "stekare" eller överklassnobb. Något som var till hjälp vid hans komikerstart men en hämsko när han ville gå vidare. I dagarna uppträder han i både Linköping och Norrköping.

Han är son till den mycket välkände skådespelaren Nils Hallberg (1921 – 2010) och är utbildad journalist och arbetade en tid på Aftonbladets nöjesredaktion. Men när han som 24 åring blev pappa så ändrades mycket.

– Jag var hemma med min dotter under ett år och gjorde väl inte så mycket mera än var just hemma. Träffade inte särskilt mycket folk och kände nog att jag ville ha en förändring i mitt liv. Jag gillar ju att skriva och då passade det bra att börja jobba med humor.

På heltid sedan 2010

Nu har han varit aktiv och prisad komiker sedan 2009 och sedan 2010 så lever han på att vara just rolig på heltid. Många menar att han förnyat stand up comedyn med sin stil som han sakta utvecklat från att vara en elakt överklassstekare till något annat. Hur skulle han själv vilja beskriva sig som komiker?

– Det där är ju alltid svårt men som lite cynisk och svart kanske. Jag är i alla fall min generations bästa stand upp-komiker, det vill jag nog påstå. Sedan finns det många komiker som är bra. Dominik Henzel är väldigt rolig, ska träffa honom nu idag då han hittat en affär som väldigt goda tomater och det är ett bra tecken. Människor som är lite udda blir oftast väldigt bra komiker. Sedan tycker jag att Henrik Schyffert är väldigt bra, troligen är han bäst i Sverige. Sedan kan man aldrig bortse ifrån de äldre komikerna som Adde Malmberg, Lennie Norman och Babben Larsson. Det har gjort mycket bra.

Ryser efter bombning

Att vara stand up komiker är att lämna ut sig själv och ibland går det snett och allt går riktigt illa. Man "bombar" som det heter. Har det hänt dig vid något tillfälle?

– Jo, jag kan än idag få rysningar när jag går förbi ett ställe där det inte gått som jag velat eller jag bara varit dålig. Dessbättre händer det allt mer sällan. Många komiker gillar företagsjobb men jag tycker att det är ganska svårt att roa 15 lastbilschaffisar på en torsdagseftermiddag. Men jag börjar bli bättre på det även om jag tycker att det är en svår situation, avslutar Messiah (ja, det är hans riktiga namn men han är även döpt till Mårten Nils Gusstav) Hallberg som besökt både Linköping och Norrköping flera gånger.

– Linköping är en bra humorstad, det finns chans att det finns både intelligenta och bildade människor i en universitetsstad.