• Agustin Gasca, ambassadör från Mexico och Sonia Duran, ambassadör i Colombia, landshövding Elisabeth Nilsson och projektledaren Nils Ekman trivdes ihop på Linköpings slott. Foto: Ulrik Svedin, Länsstyrelsen.

Mexico och Colombia besökte slottet

Åter igen har länet fått besök av utländska ambassadörer. Denna gång från Mexico och Colombia som ville ta en särskild titt på några IT-företag i länet men även besöka Finspång och se hur de jobbar i energifrågan. Värd för mötet var landshövding Elisabeth Nilsson.
Sonia Duran, ambassadör från Colombia och Agustin Gasca, ambassadör från Mexico besökte Linköpings slott. De var i Linköping för att ta sig en särskild titt på fyra IT-företag som är i frontzonen med sina respektive företag. Mannen som sytt ihop det hela var Nils Ekman som sedan länge har goda kontakter med de båda länderna. Han höll ett kort inledningsanförande och lämnade sedan över till de fyra olika företagen Aqwary och dess vd Anders Brodin, Xcerion och deras vd Daniel Arthursson, Mindroad med tillhörande vd Åsa Detterflet samt Seniorlab och Christian Lundqvist, även han vd.

Intresserad ambassadör


Sonia Duran, som själv är fritidsdykare, blev mycket intresserad av vad Anders Brodin på Aqwary, hade att berätta om den produkt de utvecklat för just dykning, både gällande rena fritidsdykare såväl som mer yrkesverksamma sådana. Det kändes direkt som att man här hade en affär på gång, eller i alla fall ett embryo till något. Men som Nils Ekman så riktigt påpekade så är det så att vi inte bara kan sälja varor och tjänster till Mexico och Colombia utan vi har mycket att lära och det finns produkter som vi kan ha nytta av här i länet.

Finspång fick också besök


Både Mexiko och Colombia har uttryckt intresse för den verksamhet som bedrivs inom det så kallade Energiriket i Finspång och därför bjöds även in till slottet i Finspång för en presentation. På eftermiddagen besökte ambassadörerna turbintillverkaren Siemens. Där träffade de bland annat Hans Mattsson, Siemens försäljningschef i Latinamerika. Vidare gjordes också ett studiebesök på Finspångs tekniska verks biogasanläggning i samarbete med Linköpingsföretaget Energiutvecklarna Norden AB och vd:n Urban Frendesson.

Visa bredd


– Vi har ett starkt näringsliv i Östergötland och en stor IT-sektor, säger landshövding Elisabeth Nilsson. Det är roligt att kunna visa vår bredd inom IT-sektorn, tillverkningsindustrin och energisatsningar med moderna biogasanläggningar. Jag ser också fram emot att leda en affärsdelegation med företag från bland annat Östergötland till Mexiko i februari 2016, sade hon i ett pressmeddelande inför de båda ambassadörernas besök.