• Mia Langborg Ziherl kom till Linköping tack vare kärleken, och tur var väl det då det la grund till hennes företag Sky Hotel Apartments. Foto: Dennis Petersson
  • Mia Langborg Ziherl kom till Linköping tack vare kärleken, och tur var väl det då det la grund till hennes företag Sky Hotel Apartments. Foto: Dennis Petersson
  • Mia Langborg Ziherl kom till Linköping tack vare kärleken, och tur var väl det då det la grund till hennes företag Sky Hotel Apartments. Foto: Dennis Petersson
  • Mia Langborg Ziherl kom till Linköping tack vare kärleken, och tur var väl det då det la grund till hennes företag Sky Hotel Apartments. Foto: Dennis Petersson
  • I det nybyggda huset på Stora Badstugatan i Linköping erbjuder Sky Hotel Apartments totalt tolv hotellägenheter. Foto: Dennis Petersson

Mia är på toppen av hotellstegen

"Jag är så otroligt nöjd med vår resa"

Med företagarandan i blodet satte hon tidigt sikte mot hotellbranschen, fick in en fot och påbörjade klättringen på karriärstegen. Sedan dess har Mia Langborg Ziherl ständigt jobbat sig uppåt för att idag stå som delägare för Sky Hotel Apartments, en resa som började när kärleken förde henne från huvudstaden till Linköping. – Visst var jag orolig över att flytta till en mindre stad, berättar hon.

Längst upp i det relativt nybyggda huset på Stora Badstugatan i centrala Linköping har man en bra blick utöver staden. Från en av balkongerna kan man se det karaktäristiska vattentornet med mängder av hustak i förgrunden, en minst sagt vacker vy. Det är här vår tidning träffar företagaren Mia Langborg Ziherl, som genom Sky Hotel Apartments utökat sitt bestånd av möblerade lägenheter i den aktuella fastigheten . Hon har ett stort leende på läpparna, och det märks tydligt att hon trivs med tillvaron.

– Jag är så otroligt nöjd över den resa som vi har gjort här i Linköping. Som tjej och kvinna är man ganska dålig på att stanna upp och känna: "Fasiken så bra vi har det". Alla brukar skoja med mig om att jag alltid svarar "jag ska bara", och det är typiskt mig, men jag har ganska svårt för att vara nöjd över vad som åstadkommits, jag springer hellre vidare på nästa boll, berättar hon.

Hennes förebild

Att hon hamnat på toppen av ett företag i Linköping har många anledningar, men det började redan under uppväxten, med en far full av entreprenörskap. Tillsammans med sin syster hade hon en trivsam barndom i Järfälla, väster om Stockholm, fylld av kompisar, resor och minnesvärda skärgårdsupplevelser, och även om hon aldrig har haft som mål att starta ett eget företag har det alltid funnits med, någonstans där i bakhuvudet, tack vare hennes bakgrund.

– Jag tror att mycket av pappas företagaranda och servicekänsla har färgat av sig på mig, att man ska vara en arbetsmyra och ha en viss inställning. Han är en oerhört pigg 79-åring idag och jag ser honom fortfarande som en förebild i mycket, och han är nog den som är allra mest stolt över företagets framgångar, säger Mia med ett leende.

Brev till alla

Tidigt kände hon att hotellbranschen var den rätta, redan i högstadiet, och efter en humanistisk gymnasieutbildning dikterade hon ett brev som hon kom att skicka till Stockholms alla hotell, innan hon några månader senare kontaktades av Sjöfartshotellet. Mia blev då inkallad på intervju, erbjöds tjänsten och påbörjade därefter sin karriär som ansiktet utåt i receptionen, ett jobb hon hade i två år innan hon fick anställning på ett bokningsbolag.

– Det var en bra bana för mig att ta. Jag fick komma ut och lära mig mer om diverse hotell och det gav mig nyttiga erfarenheter. Det var också genom den anställningen som jag fick kontakt med Globe Hotel där jag började 1991.

Tack vare kärleken

Under de efterföljande tio åren avancerade hon på karriärstegen och var så väl konferenschef som marknadschef. Det var även under den perioden som hon lärde känna Per Thulin, dåvarande hotelldirektör och vd för Globe Hotel, samma Per som hon idag driver Sky Hotel Apartments tillsammans med, men det var en helt annan faktor som fick henne att lämna sitt liv i Stockholm för ett nytt, ett antal mil söderut, i Linköping.

– Det var kärleken faktiskt. Jag hade träffat min man Pierre på en charterresa i Grekland, han arbetar som pilot i Flygvapnet och bodde då i Trollhättan, men när det var dags för honom att flytta till Linköping för att jobba med taktisk utprovning av JAS39 så kunde jag tänka mig att flytta med. Det tog oss hit för väldigt länge sedan och nu har vi barn som pratar östgötska, berättar Mia med ett skratt och fortsätter:

– Visst var jag orolig att flytta till en mindre stad och i Linköping hade jag ju inte samma förutsättningar på arbetsmarknaden, men jag kände att det var värt att göra ett försök. När vi först flyttade hit tänkte jag att det bara skulle bli några år, men vi bor kvar, 16 år senare, och det har verkligen fallit väl ut här i Linköping. 

Efter korta sejourer vid olika hotell och två perioder av mammaledighet fick hon nys om Stångåstadens planer angående Tornet, och det lägenhetshotell som planerades i byggnaden. Tack vare hennes kompetens fick hon en plats i projektgruppen, vilket till slut resulterade i att hon, år 2008, tillsammans med den nya kollegan Maria Hultqvist och den sedan tidigare goda vännen Per Thulin, lämnade in intresse och vann upphandlingen för att driva hotelldelen samt konferens i Tornet, vilket var starten på succéföretaget Sky Hotel Apartments. Sedan 2015 är Mia och Per ensamma ägare till hälften var.

– Under det första året omsatte vi 10 miljoner kronor och under 2016 var den siffran uppe på 70 miljoner, så det är klart att det har hänt saker under de här åren och vi har blivit bra mycket större. Idag har vi 213 hotellägenheter i Stockholm och Linköping, plus ett 90-tal så kallade "town apartments" i Linköping som är våra möblerade företagslägenheter, berättar Mia och avslutar:

– Vår tid som företagare har varit fantastisk, och otroligt kul. Vi började inte med det här för att växa och nå framgång, utan vi började helt enkelt för att vi brinner för hotell och entreprenörskap. Just nu känner jag att jag befinner mig vid en tidpunkt i livet där jag känner att åren springer förbi väldigt fort, men nu när verksamheten är etablerad har jag äntligen mer tid över för familjen.

 

Mia Langborg Ziherl

Ålder: 46

Bor: Sturefors, Linköping

Familj: Maken Pierre och barnen Filippa, 14, och Emil, 11

Intressen: Löpträning, skidåkning och att resa

Favoritresmål: Stockholms skärgård

Favoritplats i Linköping: "Hospitalstorget när alla byggnationer är klara".