• Här är hela det glada Alfama-gänget. Från vänster, Filipe Reis, Gabriel Ribeiro, Mauro van Eck, Linnéa Rathsack och Teresa Freire. Foto: Dennis Petersson
  • Restaurangens portugisiska influenser är tydliga. Foto: Dennis Petersson
  • Lokalen är renoverad, och med en vacker fondvägg över Lissabonstadsdelen Alfama skapas en hemtrevlig atmosfär. Foto: Dennis Petersson
  • Gabriel Ribeiro har haft som mål att skapa en hemtrevlig känsla i lokalen. Foto: Dennis Petersson
  • Portugisiska viner pryder en av restaurangens väggar. Foto: Dennis Petersson

Miguel satsar på portugisiskt

"Vill skapa något fint i Linköping"

För nära 15 år sedan hyrde han lokalen på Apotekaregatan 8. Nu, med massvis av erfarenhet i bagaget, är Gabriel Ribiero tillbaka, fast som ägare. Med restaurangen Alfama storsatsar han på matkulturen som ligger honom närmast om hjärtat. – Jag tror Linköping är redo för Portugal nu, säger han.

Den portugisiska flaggan svajar stämningsfullt på bardisken samtidigt som Lissabonstadsdelen Alfama avbildas genom en vacker fondvägg längst in i lokalen. De rödgröna influenserna är tydliga, inte minst genom det västeuropeiska språket som ljuder från köket, något som restaurangägaren Gabriel Ribeiro velat uppnå. Han vill dela med sig av sitt hemland genom den nya restaurangen, och göra den portugisiska maten känd i Sverige en gång för alla.

– Jag har alltid tyckt att det har varit konstigt att det inte har funnits fler portugisiska krogar runt om i Sverige. Det kanske inte funkar här, men nu bestämde jag mig för att göra ett försök iallafall. Jag hade aldrig vågat det här om jag själv, och mina medarbetare, inte var portugiser. Det har verkligen hjälpt oss på traven, berättar Gabriel.

Kvalitativa råvaror

Den portugisiska maten är säsongsbetonad, med skaldjur och fisk under sommaren, och variationsrika grytor under vinterhalvåret. Smakerna är det absolut viktigaste, där de högkvalitativa råvarorna talar för sig själva, utan några tjockare såser, och inte bara genom utseendet, utan genom våra kräsna smaklökar. 

– Det kommer säkert att ta en stund för Linköpingsborna att vänja sig, men det är den här maten som jag brinner för och jag hoppas att de lär sig att uppskatta den. Det har gått många år sedan jag drev Apotekaregatan 8, men jag tror att Linköping är redo för Portugal nu, det känns spännande, säger restaurangägaren. 

Expandera

Tack vare kärleken lämnade han hemlandet för Sverige och kom till Linköping år 1995. Sedan dess har han jobbat på otaliga restauranger, allt från Parisien och Sangria till Saab Arena och Scandic Hotell, och nu, med nyöppnade Alfama, har han tagit nästa steg, och drömmer om att i framtiden kunna öppna flera ställen med liknande koncept.

– Jag vill skapa något fint här i Linköping. Det har varit min stad sedan jag kom till Sverige och nu skulle det vara kul att ge tillbaka. Om Alfama slår väl ut kan jag tänka mig att expandera och öppna fler krogar runt om i staden, avslutar Gabriel.