• Folke Örn på platsen för det påtänkta konserthuset. Foto: Tommy Pettersson

MIL låg bakom framtidsförslag

Just i år fyller Konsert och Kongress och Crusellhallen trettio år. Men innan det byggdes och uppfördes mitt i Linköping fanns det andra planer.

Folke Örn är en av dem som låg bakom visionen om ett konserthus insprängt i det berg som finns i Trädgårdsföreningen. Ett förslag som var långt före sin tid och fyllt med fiffiga lösningar och framtidstro. Folke Örn var under ett flertal perioder mellan 1975 och 2001 dess ordförande och han var även med tidigt i MIL eller som det ska utläsas, Musik I Linköping. En förening som startades redan 1971 och av fyra stycken musikintresserade ingenjörer på SAAB.

På det klara med

– Vi var ganska snart på det klara med att det behövdes ett konserthus i Linköping. Det var också huvudsaken till att MIL startade. Ganska snart blev vi på det klara med hur vi skulle vilja ha ett konserthus och vart det skulle ligga nämligen i berget som finns i trädgårdsföreningen, säger Folke Örn då vi ses i just Trädgårdsföreningen för att prata om det som föregick det nuvarande konserthuset och Crusellhallen.

Vision

När man hör Folke Örn prata om sin och föreningen idé med ett konserthus insprängd i ett berg så låter det som en vision som kanske inte hade bäring i 1970-talets Linköping. På den tiden var Linköping en liten, stilla och smått grå stad med drygt 80 000 innevånare. Kostanden för bygget skulle bli hela 30 miljoner och det kan vara en av orsakerna till att det aldrig blev byggt. På den tiden var 30 miljoner en enorm summa pengar. Folke Örn berättar om hur bussar skulle kunna köras ner till en entré och hur man skulle kunna värma upp salen med jordvärme. Rena science fictionen på den tiden.

Roland sa nej

– Jag minns att Roland Larsson, centerpartisten, uttryckte sig om att det var en stor summa för att inhysa lite musik och musiker. Så var det på många håll, jag vet att Moderaterna var starkt emot medan nog Socialdemokratrena och Vänstern var försiktigt positiva. I media var tonen positiv, många ville se ett konserthus i Linköping. Men dessvärre blev det inget. Kan det vara så att er visionen var för stor och svårgreppbar?

Resor

– Det är inte otroligt, menar Folke Örn och berättar om hur de inspireras av Berwaldhallen i Stockholm, som ju är just insprängd i ett berg, och resor ute i Europa för att hitta inspiration och kunskap. Men så togs det ett beslut om att man skulle bygga på annan plats och att det skulle bli ett Folkets hus med konsertsal, säger Folke Örn och lägger till att det var MIL glada över. Deras huvudfråga var nämligen att det skulle finnas ett konserthus i Linköping och inte vart det skulle ligga.

– Vad som hände sedan är en helt annan historia men MIL är aktiva än idag, säger Folke Örn avslutningsvis.