• ”Det ska vara lätt att tänka rätt” håller både Anna Johansson, projektledare, samt Stefan Erikson (M),vice ordförande i bygg- och miljönämnden, med om. Foto: Max Elofsson
  • Hela idén är jätterolig tycker en av skådespelarna Martin Norling de Brun. Foto: Max Elofsson

Miljö- och hälsofilmer för unga

Under sportlovet medverkar sex Linköpingsungdomar i inspelningar av tre filmer. Syftet med filmerna är att uppmuntra ungdomar till ett aktivt vardagsval, för en bättre miljö och hälsa. – Det ska vara lätt att tänka rätt, säger Stefan Erikson (M) vice ordförande i bygg- och miljönämnden.

För sex ungdomar har sportlovet inneburit skådespeleri framför kameran. Tre filmer med temat Ecostyle, Beautystyle och Gymstyle har spelats in. Ecostyle handlar om miljön där de visar hur vi klarade oss förr i tiden, för 100 år sedan. Beautystyle vill informera unga kring skönhetsprodukter och dess restavfall. Och sist men inte minst, Gymstyle. Där är idén att upplysa ungdomar kring kost samt de olika kosttillskotten som ökat under de senaste åren.

Social media

Projektet satsar på att marknadsföra och nå ut till dess målgrupp via sociala medier. Filmerna kommer släppas på youtube i slutet av april för att göra buskapet lättåtkomligt och lättdelat. Spridningen ska kunna gå fort och skådespelarna har som uppgift att engagera sig i uppmärksammandet av filmerna.

– Vi vill att den yngre generationen ska ta till sig budkapet på ett naturligt sätt. Och som det ser ut i dag är sociala medier det, säger Sara Johansson som är projektledare.

Medvetna

Stefan Erikson som är vice ordförande i bygg- och miljönämnden ser positivt på den unga generationen och tror filmerna kommer vara ett bra komplement till vad de redan vet.

– Jag tror de unga är väldigt medvetna om natur och hälsa i dag. Vi ska inte underskatta dem, säger han.

Bra idé

Hanna Walström och Martin Norling de Brun är två av skådespelarna. De båda tycker idén med informationsfilmer är bra.

– Jag tycker det är riktigt bra! Under filminspelningarna har jag fått reda på mycket som jag inte visste innan. Många kommer nog ta till sig av budskapet eftersom filmerna är lätta och roliga, säger Martin.