• Christoffer Bernsköld,vill öka resurserna för förlossningsvården. Foto: Tommy Pettersson

Miljoner till förlossningsskador

Koalition för Östergötland satsar nu tre miljoner kronor i extra resurser till kvinnor som drabbas av bristningsskador i samband med förlossningar.

Åtta av tio kvinnor som föder barn för första gången drabbas av bristningar. I de flesta fall blir de helt återställda, men nu ger Koalition för Östergötland (Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet) mer resurser för att hjälpa kvinnor som drabbas.

– Det känns som en bra satsning tycker jag. Det är väldigt viktigt att vi ska kunna hjälpa de som drabbas värst och får de allra svåraste skadorna, säger Christoffer Bernsköld, hälso- och sjukvårdsregionråd.

Startar 2017

Koalitionen har redan tidigare haft mycket fokus på kvinnors hälsa. De har bland annat utökat insatserna mot livmoderhalscancer och bröstcancer, och nu även inom förlossningsvården.

– Kvalitén är redan väldigt bra i dag inom förlossningsvården, men det är också viktigt att dem som får de svåraste skadorna ska känna en trygghet i att de kommer bli bra och det tror vi att de här tillskottet kommer hjälpa till med, säger Christoffer Bernsköld.

De nya insatserna ska börja gälla från och med årsskiftet.