• Kristine Minde blickar ut över Linköping Arena. Snart är det dags för Kristine och hennes lagkompisar att börja försvara SM-guldet i fotboll från i fjol. Foto: Leif Larsson
  • Kristine Minde är den enda som är kvar i Linköpings FC:s anfallskader sedan förra året. Hon tror dock att nyförvärven Lina Hurtig och Marija Banušic kan ge LFC stark anfallskraft även detta år. Foto: Leif Larsson

Minde tror på LFC:s nya anfallskraft

Nu har allsvenskan i fotboll startat för damer. LFC har haft en stor omsättning i spelartruppen. – Det är spännande med mycket nytt men samtidigt en utmaning. Men vi är tillräckligt bra för att slåss i toppen, konstaterar den offensiva spelaren Kristine Minde.

Förra året vann LFC allsvenskan på ett imponerande sätt. Ingen förlust och 20 vinster i de 22 matcherna. Flera av spelarna lämnade sedan för europeiska toppklubbar. Inte minst kännbara är förlusterna av fjolårets etta och tvåa i den allsvenska skytteligan, Pernille Harder och Stina Blackstenius. Istället har anfallarna Lina Hurtig och Marija Banušic anslutit.

– Pernille och Stina är svåra att ersätta men Lina och Marija är också bra, fast andra spelartyper. Vi får se till att utnyttja deras styrkor. Det är bra att båda har gjort mål i matcherna innan allsvenskan startar. Jag tror vi kan bli lika starka anfallsmässigt som förra året även om det i början kanske inte stämmer lika bra varje gång som under 2016, påpekar Kristine.

Karriärens bästa

Hon är nu inne i sin fjärde säsong i klubben. Den 24-åriga norska landslagsspelaren har blivit en viktig kugge som nästan aldrig missar en match. Hennes position har oftast varit yttermittfältare, ytterforward eller central anfallare. Kristine jobbar hårt i varje match och är smart, kvick och har fina offensiva kvaliteter. Förra året tryckte hon in elva mål i allsvenskan, karriärens bästa notering.

– Jag har blivit målfarligare och det vore roligt att öka på målskörden ännu mer i år. Jag vill också förbättra mig i basgrejer som bollteknik, första- och andra touch, vändningar och skott, säger hon ödmjukt.

En annan viktig detalj har hon också övat mycket på.

– Ända sedan jag var liten har tränat på att bli bra med båda fötterna. Min pappa sa alltid att det var viktigt, berättar Kristine.

Nickmålet

SM-guldet med LFC är det roligaste i Kristines karriär tillsammans med EM-silvret med Norge 2013. Även Champions League-matcherna för ett par år sedan var höjdpunkter och i höst är det dags för CL-spel igen. När det gäller nätkänningar så är målet mot Rosengård i fjol, under hösten, det Kristine håller högst. Hennes nick betydde 1-0, matchens enda mål och det som i princip avgjorde allsvenskan.

– Det var riktigt roligt att göra mål i en så viktig match och med massor av folk på läktaren.

Och på nick, det var kanske oväntat?

– Nja, jag gjorde fyra mål med huvudet, jag kan faktiskt nicka även om jag inte är så lång, säger Kristine med ett skratt.

I fjol var LFC vasst i båda riktningarna även om laget för det mesta gasade på framåt och dominerande matchbilden. Kristine spår ett liknande scenario i år.

– Vi siktar på att vara offensiva och vill gärna ha mycket boll och spela fin fotboll. Samtidigt har vi ett mycket bra försvarsspel med flera landslagsspelare i backlinjen.

Till sist, kan LFC ta det andra raka guldet?

– Ha, ha, jag vill inte säga något. Först måste vi känna av allsvenskan och försöka få en bra start. Målet är att vara i toppstriden och nå en Champions League-plats och då gäller det att vara etta eller tvåa, avslutar Kristine Minde, försiktigt optimistiskt.