• En av grupperna gjorde salmalax. Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • Kocken Andreas Landén hjälpte till med matlagningen.
  • Louise Alenbrand, Maria Andreassen, Eva-Lena Lundberg och Annika Rydback.

Mingelmat hjälper demenssjuka

Demenssjuka och äldre kan tappa förmågan att äta med bestick. När kniv och gaffel byts ut mot fingrarna passar mingelmaten perfekt.

Inne i Hemkunskapens lokaler på Tornhagsskolan står en grupp och river citronskal till salmalaxen. De lagar så kallad mingelmat.

Fyra utförare för gruppboenden för demenssjuka medverkade i en tvådagarsskurs som handlade om maten som upplevelse. All mat som lagades under kursen togs med till gruppboendena så att de boende fick smaka – något som blev väldigt lyckat.

Bra hjälpmedel

Idémagasinet och Lärcenter sökte pengar från en fond i landstinget för att ordna kursen.

–Vi ville anordna kursen för att hitta ett bra hjälpmedel för demenssjuka och äldre som har tappat förmågan att kognitivt kunna äta med kniv och gaffel, berättar Maria Andreassen, arbetsterapeut på Idémagasinet.

Äta med fingrarna

Uttrycket mingelmat kom de som anordnade kursen på eftersom äldre och demenssjuka ibland går tillbaka till att äta med fingrarna.

–Det är inte mycket konstigare än maten som man gör till politiker på en mingelfest. De vill också äta med fingrarna, utan att vara slabbiga, säger Maria Andreassen.

–Och kan du äta själv så ökar din självständighet, tillägger Annika Rydback som är arbetsterapeut på Idémagasinet.

Det finns många orsaker till att äldre inte får i sig tillräckligt med näring. Bland annat absorberar vissa näringen i mindre mängd, eller så äter de medicin som gör att de tappar aptiten. Därför behöver de äldre ett mellanmål som både är gott och näringsriktigt.

–Mellanmål tenderar att bli mycket fika och smörgåsar, och ibland behöver de äldre en större energitäthet på mellanmålen. Då är det viktigt att anknyta till de matminnen man har, som gör att man får en större aptit. Man minns när man var frisk och åt på ett annat sätt, förklarar kostexperten Louise Alenbrand som under kursen hade en föreläsning om ämnet.

”Jätteviktigt att man äter samma mat”

De som anordnar kursen poängterar även vilket ansvar man som vårdpersonal har. Det går inte bara att sätta fram en tallrik. Bara 17-20 procent beror på vad som finns på tallriken, resten beror på det sociala sammanhanget.

–Man behöver sitta bredvid och äta så att det blir en annan gemenskap, och det är jätteviktigt att man äter samma mat. Om de äldre säger nej till mat måste man locka dem till att äta, säger Eva-Lena Lundberg från Lärcenter.