• Jesper Barkselius och Ann-Sofie Andersson Kern spelar i Misantropen. Foto: Elias Lindén

Misantropiskt med Moliére

Med premiär nu på fredag spelar Östgötateatern en riktig klassiker då man sätter upp Molières "Misantropen".

Molières mästerverk från 1666 är en skoningslös och väldigt rolig, tragikomiskt berättelse om människans sämsta egenskaper och hennes kamp för att uppnå de bästa av sanningen och kärleken. Den ställer frågan om vilket pris man är beredd att betala för sin kompromisslöshet och när förvandlas utanförskap till någonting farligt?

Mardröm i komik

I regissören Michaela Granits tappning blir "Misantropen" en komisk mardröm om att vara fången i samhällets konventioner. Barockt 1600-tal frontalkrockar med vår egen tids besatthet av självbespegling och vår omättliga aptit på Facebook-likes och Youtube-delningar.

I korta drag

Handlingen i den klassiska pjäsen i korta dra går ut på att författaren Alceste har tappat tron på mänskligheten. Världen är ett hov av intrigmakare och rövslickare. Allt verkar styras av ängsliga konventioner, förljugna ideal och ytliga möten. Bland alla tillgjorda beundrare i sin omgivning är det bara en han verkligen älskar. Men hon tycks omfamna just de egenskaper han avskyr mest. Célimene har makt, pengar och en fashionabel umgängeskrets. Hon lever i lyxlivets komfort men längtar samtidigt efter någonting annat. Hennes rastlösa intelligens, kön och oberoende ställning provocerar. Särskilt männen. Föreställningen kan börja och det gör den nu på fredag på Östgötateatern.