• Gaphalsen Kaj. Foto: Anders Ristenstrand

Mitt jobb - Kaj Sivervik

Linköpings Posten tar tempen på några intressanta personer och tar reda på vad de jobbar med.

-Hej Kaj Sivervik – vad jobbar du med?

- Jag jobbar på Studiefrämjandet i Östergötland med folkbildning och demokratiutveckling.

Vad är det bästa med ditt jobb?

- Det jag älskar med mitt jobb är att jag får vara en del av människors engagemang och hjälpa dem att utveckla det dom brinner för. Jag brinner extra mycket för det engagemang som skapas genom strukturer och den föreningsform som engagerar civilsamhället och är grundbulten i den Svenska demokratin. Med en stark föreningskultur får vi ett demokratiskt närsamhälle där alla blir delaktiga och drar sitt strå till stacken.

Hur hamnade du där du är idag?

- Jag började jobba på Studiefrämjandet i Umeå där vi hade en chef som var väldigt visionär och hade en enorm förmåga att se vikten av engagemanget i människor framför ett CV. Genom mitt stora engagemang i musikscenen i Umeå samtidigt som jag var arbetslös såg hon hur jag med rätt verktyg skulle kunna bli en kraft som kunde påverka människor med det demokrati och engagemangs arbetet som jag redan gjorde. Efter ett antal år i Umeå var det dags att flytta söderut Linköping kändes som en stad som hade rätt förutsättningar för mig.

Du driver ju även skivbolag och en omfattande konsertverksamhet hur får du tiden att räcka till?

- Jag får tiden att räcka till genom stor erfarenhet, bra samarbeten, organisering, ett brinnande engagemang och förmågan att hålla många bollar i luften. Jag har växt upp i en tidsperiod där föreningsarbete var en självklarhet och jag tar med mig alla de positiva sakerna från föreningslivets glansdagar samtidigt som jag har en förmåga att se behov av förnyelse. Jag tror även det är en nyckel att försöka vara så schyst som möjligt och spela med öppna kort, då behöver man inte lägga så mycket tid på konflikter som ofta äter upp tiden.

Hur ser du på kulturlivet Linköping?

- När jag flyttade till Linköping 2006 var kulturlivet sorgligt. Idag är musikscenen så bra som jag någonsin upplevt den under alla mina levnadsår. Vi har massor med konserter i Linköping med både nationella och internationella storheter, vi har flera lokala band som turnerar både Sverige, Europa och Världen. Allt detta inom ett antal genres. Allt detta är uppbyggt av det fria kulturlivet och jag tror att det just är engagemanget som finns hos kulturföreningar och studieförbund som gjort Linköping så otroligt starkt som kulturstad. Även om jag önskar att Linköpings kommun skulle satsa mer pengar på kultur är jag otroligt glad åt att dom inte försöker skapa kulturella strukturer som är kommunalt styrda utan istället ger utrymme till det fria kulturlivet. Jag upplever att det även börjat bubbla mer och mer inom konstnärskretsar de senaste åren och Linköping Haha och deras Stand-up verksamhet är helt fantastiskt. Vi skall njuta av vår samtid här i Linköping.

Kaj i korthet:

Namn: Kaj Sivervik

Ålder: 36

Familj: Nej, bortprioriterat, kanske därför jag har all tid för mitt engagemang?

Bästa bandet från stan: Outlast, sällan har något band betytt så mycket för så många. Detta band engagera och var det bandet som gjorde att jag första gången tog tåget från min hemstad Nyköping till Linköping för att uppleva. Detta är ett av de band som var startskottet för att göra mig till den jag är.