• Katarina Nordquist fann den gamla järnaffärslokalen år 2012. Tillsammans med fotografen Cici Möller flyttade hon in det egna företaget Crazy Happiness. Foto: Fanny Miles
  • Katarina Nordquist fann den gamla järnaffärslokalen år 2012. Tillsammans med fotografen Cici Möller flyttade hon in det egna företaget Crazy Happiness. Foto: Fanny Miles
  • Givetsvis finns det en fikaplats mitt i lokalen. Här avhandlas ämen från högt och lågt över en kopp te. Foto: Fanny Miles
  • Klänning signerad Crazy Happiness. Sval och vacker, gjord i linne, drar uppmärksamheten till sig. Foto: Fanny Miles
  • Crazy Happiness är Katarina Nordquist egna märke. Naturligt och etiskt riktigt är hennes signum. Foto: Fanny Miles
  • I Mantorps gamla järnaffär huserar Katarina Nordquist. Foto: Fanny Miles
  • En stickad västklänning, designad och stickad av Katarina Nordquist, fick stå som tävlande under show up-fashion award. Foto: Fanny Miles

Modedesignern på slätten

I den gamla järnhandeln i Mantorp strömmar vintersolens ljus in. Strålarna placerar sig perfekt i lokalen och känslan av vår sprider sig i kroppen. Här har Katarina Nordquist sin verksamhet med det egna klädmärket Crazy Happiness.

Ytan delar hon med fotografen Cici Möller men det är Katarinas symaskiner och klädkollektionen som upptar den mesta ytan.

– Vi flyttade in här våren 2013. Jag hade min ateljé vid Hunnebergsgårdarna tidigare men kände att jag ville göra butiken webbaserad och behövde därför inte en lokal mitt i centrum. Här har jag nu plats för kundkvällar och pop up-butiker, säger hon.

Många utbildningssvängar

Katarina har en gedigen utbildningsbakgrund. Spåret in på designsvängen var dock, som så sällan är, helt given från början.

– Jag skulle bli dietist. Min bildlärare ansåg dock att jag borde ta vara på min rittalang så hon pratade med mig om att satsa på beklädnadstekniskt på gymnasiet (mode och sömnad reds. anm.). Så det var hon som fick in mig på det spåret, säger Katarina.

Bas i Östergötland

Efter gymnasiet väntade Lunnevad. Sedan slöjd, hantverk och formgivning vid Linköpings universitet och där efter distanskurser på 60 högskolepoäng via Borås textil- och designutbildning.

– Mitt utbildningspår har inte varit rakt fram men jag har gjort det jag har velat. För mig har det inte handlat om att ta mig in i modebranschen. Jag är rotad i trakten och vill utgå härifrån, även om modevärlden inte finns i Mantorp, skrattar Katarina.

Toklyckan

Hennes kläder bär namnet Crazy Happiness. Ett namn direkt översatt från Katarinas hem – gården Toklyckan.

– Vi köpte mark för att bygga ett hus. Det visade sig att det tidigare legat ett torp där som hette Toklyckan. Vi använde namnet till vår gård och jag tog den engelska versionen till mitt företag, berättar Katarina.

Nu är hon dock i en omställningsfas där tanken är att även plocka in namnet Toklyckan till företaget.

– Crazy Happiness syftar till kläder som sticker ut medan Toklyckan kan få representera min lugnare sida. Då har jag möjlighet att både flippa ut samt hålla tillbaka, förklarar hon.

Naturnära

På relingarna hänger plaggen. Mjuka toner i vitt, grått, rött och svart. Det känns naturligt och jordnära. Som en ny vårdag, där man ler mot solen.

– För mig är de etiska målen viktigt framför allt vad gäller material. Jag kollar hela tiden upp godkända material som är snälla mot djur, natur och människor. Sedan vill jag skapa något genuint där kunden känner att det är ett speciellt plagg. Man ska bära mina plagg för att man älskar dem och vill ha kvar dem länge, menar Katarina.

Ombytlig

Tidigare har Katarina sytt upp efter önskemål och beställning. I dag designar hon och syr upp sina egna kollektioner och plagg. Dagarna kan bli långa när beställningarna är många.

– Jag är i en omvandlingsfas kan man säga där jag funderar på att bara designa men låta någon utomstående producera. Det är tuffa beslut att ta rent ekonomiskt men också för att jag vill veta att allt går rätt till, säger hon.

Med berättelsen i huvudet

Processen från ritpappret till det färdiga plagget landar oftast i en prototyp, inspirerad från en berättelse skapad i Katarinas huvud.

– Inspirationen hämtar jag från en person jag inspireras av. Jag placerar personen i en film eller berättelse och skapar utifrån det. Prototypen föreställer jag mig i olika material, burna av personen i min berättelse, beskriver Katarina. Rittorka är inget hinder – det är bara att måla på är Katarinas råd.

Sann djurvän

Att hennes kollektioner känns nära naturen är nog ingen slump. Katarina berättar att hon har varit djurfantast sedan barnsben.

– Jag älskar alla djur. Det finns inget djur jag inte värnar om. Jag är uppvuxen i Vikingstad men längtade ut på landet till en gård hela tiden och bestämde mig för att det var en gård jag skulle bo på som vuxen. När jag fann min man blev det en gård, säger Katarina bestämt.

På gården Toklyckan bor två hundar, katter och hästar.

– Och råttor, säger Katarina och skrattar.

Barnen är utflugna men livet på landet kommer att fortgå.

– Vi kanske bygger oss ett litet mindre hus, säger Katarina och tar en sipp te.

På gång

I vår väntar nya utmaningar.

– Jag känner fortfarande att jag är i en utvecklingsfas. Det ska bli spännande att se vad som kommer att hända. Jag vill gå min egen väg och få med mig hela företaget och varumärket på den vägen, säger hon.

Crazy Happiness och Toklyckan är på väg framåt. Och vem vill inte följa med något som ryker av glädje.