• Helene Johansson och Jerry Broman pratar mat. Foto: Jerry Prütz

Moderat ute på matresa

Vice ordföranden i bildningsnämnden, moderaten, Jerry Broman har inlett en matresa för att ta reda på det står till medskolmaten. På Kunskapsgallerian träffade han restaurangchefen Helene Johansson.

Jerry Broman och partikamraten Catharina Rosencrantz har ett brinnande och ärligt intresse för mat och kanske då särskilt för vad som serveras våra unga och de gamla. Jerry Broman har ofta dialog med skolungdomar och vad som ofta kommer upp är just kvalitén på skolmaten men ännu mer att det känns stressigt att inta skollunchen. Han får medhåll av Helene Johansson på skolrestaurangen i Kunskapsgallerian, där man dagligen serverar drygt 400 portioner på en timme.

Längre lunch

– Jag önskar ju mest av allt att man skulle kunna sprida ut lunchserveringen så att vi skulle få det mindre stressigt i köket och att våra gäster kunde få lite ytterligare matro, menar Helene Johansson som dagligen bjuder sina matgäster på fyra olika rätter, soppa och nybakat bröd. De båda politikerna verkar imponerade.

Svenska krav

Maten är en viktig del både inom skolan men också inom övrig kommunal verksamhet. Linköpingsmoderaterna har bland annat föreslagit att upphandlade råvaror och livsmedel inom skola, äldrevård och omsorg ska ha producerats enligt svenska krav. Detta skulle leda till mer inhemska råvaror på tallriken, bättre kvalitet på maten, minskad användning av antibiotika och kortare transporter med minskade utsläpp som följd. En ökad andel inhemska råvaror skulle också kunna betyda fler arbetstillfällen i Sverige och i Linköping, slår det båda partikamraterna fast i en gemensam skrivning.

Skolmat seden 1985

– Själv har jag ätit skolmat sedan 1985, först som lärare och sedan som politiker. Jag äter alltid skolmaten och bland eleverna och sedan går jag alltid på samma toalett som dem, säger Catharina Rosencrantz innan vi får oss en rundtur i köket. Totalt är man åtta personal i köket men då sköter två av dem den cafeteria som finns i anslutning till matsalen.