• Christian Gustavsson är förvånade över att man inte givit informationen för tre månader sedan. Foto: Tommy Pettersson

Moderaterna kritiska till vindkraftshanteringen

Moderaten Christian Gustavsson kräver nu svar från Koalitionen angående ett kommunalt bolag som tydligen är på obestånd.

Vindkraften har diskuterats en del under den tid som elpriset har sjunkit. Den borgerliga oppositionen har länge varit kritiska till att majoriteten, Koalitionen, vill stoppa in 100 miljoner i ett helägt kommunalbolag avsett för att producera vindkraftsel.

Det blåser om vindkraften

Men nu har man hittat ytterligare lite mer ammunition i sitt krig mot vindkraften. Under kommande kommunfullmäktige sammanträde i slutet av april kommer Christian Gustavsson att kräva svar från Koalitionen om det kommunala bolaget Bixia Gryningsvind AB.

– Enligt uppgifter som nyligen har framkommit så är Bixia Gryningsvind i sådan svår ekonomisk knipa att det egna kapitalet hade förbrukats vid årsskiftet och kontrollbalansräkning behövt upprättas.

Bolagen deläger

Kommunen är betydande delägare, och långivare, via de kommunala bolagen Stångåstaden och Tekniska verken, hävdar Christian Gustavsson som även sitter i Stadshus AB s styrelse och han är starkt kritisk till man inte informerat ett moderbolag, Stadshus AB om Gryningsvinds ekonomiska situation.

Christian kommer mot bakgrund av uppgifterna som framkommit ställa några frågor till majoriteten företrädare.

– Det är viktigt att få svar på om det stämmer att Bixia Gryningsvind AB, ett vindkraftsbolag där kommunen är betydande delägare av och långivare till via Stångåstaden och Tekniska verken, är i sådan svår ekonomisk knipa att det egna kapitalet var förbrukat vid årsskiftet och kontrollbalansräkning behövt uppföras.

– Jag vill också veta om majoriteten kommer att gå vidare med sina planer på ytterligare bolag och investeringar i vindkraft. Det verkar som om majoriteten vill slippa hela vindkraftsdiskussionen.