• Stina visar upp storsäljaren, koldioxidsmycket. Foto: Tommy Pettersson

Modevisning på Pop-upp kaféet

Allt annat än träig avslutning

I slutet av juli var det dags att avsluta säsongen för Stina Gunnarsson och hennes Pop-up kafé som ligger på innergården nästan längst upp Storgatan i korsning med Läroverksgatan. Det populära sommarkaféets avslutades med en inspirerande modevisning som andades Just Wood, gassande sol och rykande färska bakverk.

Det var uppdukat på gården med bord och en liten scen invid kafélokalen där modellerna defilerade framför ett 50 -tal besökare.

I detta pittoreska kvarter bedriver Hemslöjden i Östergötland diverse kurser, utbildningar, utställningar, en butik och ett galleri. Men här finns förutom ett kafé också företaget Just Wood.

Trä som framtidens material

Stina Gunnarsson som driver företaget är både återförsäljare men framförallt producent av de allra flesta produkter som visas i lokalerna.

I ett Showrom finns laserskurna trädetaljer som till exempel smycken i olika former och även CNC-frästa träbrädor. När man går runt i rummen slås man av att trä är ett riktigt multianvändbart material. Stina arbetar med träkomposit, som är en blandning av trä och plast, nanocellulosa och trätextilier. Men naturligtvis också vanliga produkter av Björk, Bok, Ask och Ek bland annat.

Civilingenjör

Stina är utbildad civilingenjör och jobbar 50 procent på universitet som adjunkt i träteknik på Linköpings Universitet.

–Mitt intresse för trä började redan i grundskolan där träslöjd var mitt favoritämne. Jag har flera års arbetslivserfarenhet inom möbelbranschen och nu arbetar jag med mitt företag Just Wood parallellt med jobbet på Linköpings Universitet, säger Stina Gunnarsson och fortsätter.

– Jag säljer smycken och smycken, skärbrädor och lampor och mycket annat. Men det är väl smycken som går bäst. Här till exempel har jag ett örhänge som jag gjort i laser. Det är ett örhänget som kan man scanna av med sin mobiltelefon och få information om träprodukter.

CO2

I modevisningen fick man se fyra modeller visa upp framförallt fantastiska smycken av trä. Men det var också en uppvisning av hur man kan bidra till ett hållbart samhälle.

– Trä är framtidens material inte minst med tanke på att det är ett förnybart material och därmed klimatsmart, avslutar Stina Gunnarsson.