• Enkelt uttryckt så har monsterjakten flyttat ut från den digitala världen och rakt ut i levande livet. Foto: Patrik Ekström
  • Nathalie Conte spelar pokémon när hon har tid. Foto: Patrik Ekström

Monsterjakt för alla åldrar

Sedan spelet Pokémon Go lanserades för en dryg månad sedan har det uppstått hausse av sällan skådat mått. Alla, så väl ung som gammal, jagar Pokémons dag som natt.

Pokémon använder din GPS-enhet och kamera i din mobiltelefon för att veta vart i den verkliga världen du befinner och hur du rör dig. Pokémon Go låter dig resa mellan den verkliga och den virtuella värden, spelaren får saker i spelet genom att besöka statyer, affärer och andra kända platser, ett så kallat "Pokéstop", ett exempel i Linköping är Carl Milles Folkungabrunnen på stora torget i Linköping. Vi träffar "Janne", en man som passerat 50 år men ändå spelar Pokémon.

Passar perfekt

– Det här är perfekt för mig när jag går ut med hunden eller följer med frugan ut på stan och handlar. Vill hon gå in så kan jag vänta utanför och fånga Pokémons vilket gör väntan mer uthärdig, skrattar den skäggige medelåldersmannen och fortsätter:

– För att få vissa saker och hitta de Pokémons man vill fånga måste man ibland gå fem kilometer eller mer vilket är bra för en man i min ålder.

Spelfeber råder

Att spelfeber rasar är inte att ta miste på då man ser både unga och gamla som är fulltständigt upptagna med att spela och på så sätt tappat kontakt med verkligheten. Det har rapporterats om ett flertal olika incidenter men några får nog räknas till moderna vandringsmyter menar Janne och tar fram sin smartatelefon och visar att han nu är uppe på nivå 21.

– Vi var i Stockholm nu ett par dagar och där vimlar det av Pokémons, skrattar han.

Skapades 1996

Pokémon skapades av Satoshi Tajiri 1996 och blev sedan till både spel, serier och samlarkort. Det första Pokémon spelet släpptes 1996 till Gameboy, och nu 2016 har spelet hamnat i våra smarta telefoner, spelet är tillgängligt för både IOS och Android. Nintendo har fyrdubblat sitt värde efter Pokémon.