• I år står Trädgårdsföreningen i centrum när Vinterljus bjuder in linköpingsborna. Senast den vackra stadsparken var med i traditionen var år 2008. Foto: Lasse Hejdenberg.

Mörkrets ljus genom stadsparken

Liksom vid den här tiden de senaste tio åren lyser staden snart upp av vinterns ljusinstallationer. Den 22 november tänder man årets Vinterljusslinga som sträcker sig 2,5 kilometer genom Trädgårdsföreningen och vidare upp mot Kanberget.

–Varje år har vi ett tema och årets är ”upplev förvandlingen”. Vi vill att man ska uppleva både stadens förvandling och sin egen, säger en något hemlighetsfull Jenny Mathiasson, landskapsarkitekt vid miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

Trädgårdsföreningen har tidigare varit upplyst av Vinterns ljus men Kanberget är en ny deltagare för den populära tillställningen. År 2005 var premiäråret för Vinterljus, som på den tiden hette Novemberljus. Idag har evenemanget vuxit med fantasifulla ljusinstallationer och guidade turer.

– När vi väljer rutt lyssnar vi mycket på vilka platser som Linköpingsborna känner störst otrygghet vid. Det kan antingen bero på att de är för dåligt upplysta eller för att det inte går att ha någon överblick över platsen. Det är oftast där det behövs en vitamininjektion och vinterljus kan bidra till det, säger Jenny Mathiasson.

Nya förbättrade lampor

På årets slinga har man även bytt ut gamla armaturer med kvicksilver mot halogen eller led-belysning. Ett steg för Linköpings energieffektivisering.

– Allt allmänt ljus längs Kaserngatan, Djurgårdsgatan, Drottninggatan och mötet vid Storgatan är utbytt. Kvicksilver är ett enormt dåligt ljus som drar väldigt mycket energi så det kommer att förbjudas år 2018 och därför var det lika bra att få bytet gjort nu, berättar Jenny Mathiasson.

Tre permanenta

Åtta installationer välkomnar besökaren med spännande namn såsom Frozen desert, Bubbleglow och Skogssamhället. Tre av årets åtta stationer blir permanenta: Vägen till förvandling, Tankens promenad och Bubbleglow. Invigningen drar igång klockan halv fem på lördag vid Trädgårdsföreningens scen där bland andra kören Joyvoice sjunger ut.