• Tabita, 25 år, med sina nyfödda tvillingar Kulwa och Doto. När hon kom till Nkinga-sjukhuset blödde hon kraftigt men förlossningen gick bra och hon kunde åka hem två dagar senare. Foto: Pressbild/Läkarmissionen

Mors Dag för Tanzanias kvinnor

På söndag firas mors dag i Sverige. Läkarmissionen har valt att i och med dagen, lägga fokus på förlossningsvården i Tanzania, ett av världens mest drabbade länder vad gäller mödradödlighet.

Enligt statistik från FN för år 2010 dog 460 kvinnor per 100 000 levande födda barn i Tanzania. Sett till Sverige var motsvarande siffra 4 mödrar per 100 000 levande födda barn. Applicerar man den statistiken över Östergötland skulle det innebära att 23 kvinnor dör i barnsäng varje år.

– På sätt och vis är statistiken för Tanzania något missvisande. Den visar hela landet men det skiljer sig otroligt mycket mellan stad och landsbygd. Läkarmissionens arbete stödjer bland annat ett sjukhus i Nkinga, som ligger på landsbygden. Insamlingen från förra årets Mors-dag gåvor gav 684 kvinnor i Tanzania möjlighet att föda barn på sjukhus, säger Eva Nordenstam, informationsansvarig på Läkarmissionen.

Mors-Dag gåva för livet

En graviditet och förlossning är aldrig helt ofarlig. En säker mödravård kan förändra förutsättningarna enormt mycket och kan vara skillnaden mellan liv och död. Eva Nordenstam menar att det även är viktigt att arbeta kring attityder i fråga om att föda barn på sjukhus och med kvalificerad vårdpersonal.

– Många av de som söker vård under graviditeten kommer ändå in försent. Förra året dog 22 kvinnor av de som sökte sig till Nkinga-sjukhuset där det hos många av de redan hade uppstått komplikationer under förlossningen. Kvinnans hälsa prioriteras inte alltid och att föda på sjukhus ses inte som en självklarhet. Det är en kostnad som inte ses som nödvändig i många fall. Därför arbetar vi mycket ute i byarna med att förändra den inställningen. Mors-Dag-gåvan är en ekonomisk hjälp för de som söker vård, säger hon. Mors-Dag gåvan kostar 215 kronor och om man vill skänka en förlossning till en kvinna i Afrika kan man göra det via Läkarmissionens hemsida.

Fanny Miles

fanny.miles@linköpingsposten.se