• Kaj och Kajsa i lövleken utspelar sig under hösten och innefattar ett besök till stadens sjukhus. Foto: Fanny Miles
  • Mattias Kronstrand skriver berättelsen om kajorna Kaj och Kajsa som bor i Linköping. Den tredje, och senaste boken, har just släppts. Foto: Fanny Miles
  • Kaj och Kajsa i lövleken utspelar sig under hösten och innefattar ett besök till stadens sjukhus. Foto: Fanny Miles

Möter fåglarna i parken

Kajorna Kaj och Kajsa möter hösten på US i Linköping i Mattias Kronstrands senaste barnbok. Det är den tredje i ordningen om fåglarna från Trädgårdsföreningen.

– Den senaste är nummer tre av fyra och utspelar sig under hösten. Den fjärde kommer att utspela sig under vintern, berättar författaren.

I botten är han biomedicinsk analytiker och arbetar vanligtvis som laborant på NFC men har alltid gillat att skriva. Under ett halvår tog Mattias Kronstrand tjänstledigt för att gå en skrivarkurs. Det blev startskottet för barnboksförfattandet.

– Mitt yrke är väldigt inrutat med standardförfaranden och regelverk. Det är i skrivandet jag får utlopp för min kreativa sida, berättar han.

Mångfacetterad park

Att böckerna om kajorna Kaj och Kajsa skulle utspela sig i just Trädgårdsföreningen var ingen slump. Familjen, som består av Mattias Kronstrand och hans fru samt deras tre söner, bor ett stenkast från stadsparken.

– Trädgårdsföreningen är vår trädgård. När jag var föräldraledig spenderade jag mycket tid med barnen här. Jag hittade på berättelsen om Kaj och Kajsa då och skrev till slut ner den, förklarar Mattias Kronstrand.

Upp till US

I Kaj och Kajsa i lövleken möter läsaren fågelparet när de besöker Universitetssjukhuset i Linköping. Kompisen Douglas Duva mår inte bra så fågelduon beslutar sig för att ta med honom till sjukhuset. Kanske kan de ta sig in via den nya helikopterplattan på taket?

– Innan jag började skriva på boken kontaktade jag US för att se om det fanns intresse från deras håll att köpa in några exemplar. Det fanns det. De kommer att dela ut boken på barnavdelningen samt ha den i väntrummen, berättar Mattias Kronstrand.

Allvarsam med glimten i ögat

Berättelsen innefattar givetvis sagan om fågelkompisarna men visar också runt på sjukhusområdet. Liksom inbakat i berättelsen.

– Dels är boken en beskrivning av hur det är på ett sjukhus och dels en sagoberättelse. Bland annat finns det en pojke med leukemi med i berättelsen. På så sätt är den här boken mer allvarsam än de tidigare, menar Mattias Kronstrand. Kaj och Kajsa i lövleken kommer att säljas på bland annat Café Belvederen och Tropikhuset i just Trädgårdsföreningen.