• Fem sekunder till start. Foto: Elin Johansson
  • Ibland får crosscykeln vingar: Foto: Elin Johansson
  • Motorcross är en tuff sport som kräver träning och åter träning. Foto: Elin Johansson
  • Man får inte lida av höjdskräck. Foto: Elin Johansson
  • En knatte som kör för fullt. Foto: Elin Johansson
  • Snart går startsignalen. Foto: Elin Johansson
  • Må bäste man vinna. Foto: Elin Johansson

Motorcrossklubben bjuder på fartfest

Lördagen den första juni blir fartfylld i Åtvidaberg. Då ska det tävlas i Motorcross i alla klasser, åldrar och farter.

Det är Åtvidabergs Motorcrossklubb som bjuder in till en tävling ute på sin anläggning och klubben räknar med mellan 120 och 140 åkare i alla klasser.

– Roligast att titta på är när de allra yngsta knattarna kör. De är bara sex år men kör så det skvätter om dem och det går rejält fort också. Självklart har de alla tänkbara skydd och följer alla säkerhetsföreskrifter, berättar Marcus Carlberg, medieansvarig i klubben, och fortsätter med att säga att sporten tidigare drabbats av en del olyckor men att ett hårt säkerhetsarbete direkt sattes igång och att sporten numera är säkrare än på länge.

Spännande sport och lite farlig

– Visst är motorcross en risksport, det ska man vara helt på det klara med, men samtidigt är det en väldigt rolig och spännande sport att utöva. Min son håller på med bandy på vintern och fotboll året runt förutom motorcross och när det krockar mellan de olika sporterna säger han alltid ”Pappa, jag kör hellre motorcross”. Klubbens anläggning har under det senaste året fått en rejäl uppfräschning och man har även mött upp de nya krav som ställs när det kommer till säkerhet.

Snabb 40-åring

Men det är inte bara småknattarna som kör utan man tävlar upp i åldrarna över 40 + och motorcyklarna finns alla klasser från 50 kubik till 450 kubik. Hur gammal den äldste föraren är kan Marcus inte svara på men snabbast av de anmälda förarna är en kille på 40 år.

– Han har SM-meriter och så fort som han kör är nog egentligen inte möjligt, skrattar Marcus och berättar att intresset för motorcross är lite på nedåtgående samt som man är inne i generationsväxling.

Festlig med fart

– Men vi har andra problem också och det är att sporten inte syns i media så mycket men jag hoppas att det ska bli ändring på det framöver. Den här tävlingen kanske kan göra sporten mer känd här i Åtvidaberg i alla fall. Sedan är det ju en dyr sport och det kan vara lite svårt för många att ha råd, menar Marcus Carlberg och berättar att de under denna dag är mellan 50 och 70 funktionärer som jobbar ideellt. Hur som helst, det blir i alla fall en riktig fartfest den första juni.

Jerry Prütz

jerry.prutz@linkopingsposten.se