• En minneshögtid över Lemmy hölls i lördags över hela världen. Foto: Pressbild.
  • Motörheads sista sättning innehöll Mikkey Dee, Phil Campbell och så Lemmy då. Nu finns inte bandet mera men var verksamma i 40 år. Foto: Pressbild

Motörhead kom aldrig till Linköping

Rocklegenden Ian Fraser ”Lemmy” Kilmister har avlidit. Detta skedde endast två dagar efter att han fått besked om att han drabbats av cancer. Förra året skulle han och Motörhead ha spelat i Linköping men fick då ställa in spelningen för andra gången. Dock spelade de flera gånger i vår region. 

Till slut hanns han dock upp av döden, Lemmy Kilmister, mannen som skrivit ikoniska låtar så som ”Ace of spades”, ”Killed by death” och ”Bomber”. Nu sörjs han av en hel rockvärld där han var själva arketypen av hur en rockare ska vara och uppträda. Första gången Motörhead spelade i vår region var på Hultsfredsfestivalen 12 augusti 1989. Själv minns undertecknad det som igår, dock var det inte första gången jag såg dem. På samma festival spelade även Van Morrison som spelar en mer stillsam typ av rockmusik men dessa två gentlemän kände varandra sedan tidigare och lär ha haft väldigt trevligt backstage där de drack konjak och slagits av arrangörernas ringa ålder. De återkom till Hultsfred och festivalen 1994. 1993 spelade de även på det då nyinvigda Metropol i Hultsfred och då inför fullt hus.

Kom till Norrköping två gånger

Till Norrköping kom Lemmy med Motörhead på turnén ”Monsters of the Millennium” 1999 tillsammans med Dio och Manowar. Den 16 november år 2002 återkom de till Norrköping, den gången till Värmekyrkan. Den gången var de såg högljudda att färgen lossnade i taket och singlade ner över publiken. Till Linköping och Cloetta center skulle de ha kommit den 12 december år 2013 men på grund av Lemmys allt mer sviktande hälsa, diabetes typ 2 och hjärtproblem, så fick den spelningen skjutas på framtiden till den 8 mars 2014. Dock ställdes även den turnésvängen in och Motörhead kom aldrig till Linköping.

Lemmy Kilmister föddes 24 december 1945 i Stoke-on-Trent i Storbritannien och dog den 28 december 2015 i Los Angeles i Kalifornien. Han efterlämnade en son och miljoner sörjande fans. Hans sista ord lär ha varit ”I had a good run. Fuck it” och därefter somnat in.