• Mr Cool. Kent Sidvall. Foto: MTA
  • Kent Sidvall och Hans Lundquist uppträdde i Linköping. Foto: Tommy Pettersson
  • En riktig gentleman. Foto: Hans Lundquist

Mr Cooljazz

Han har liknats vid både Leonard Cohen och Tom Waits, han är ett stort fan av Winston Churchill och han lär gärna ut hur man knyter en fluga. Kent Sidvall är en unik man med en historia att berätta.

Nyheten om att sångaren, konstnären och poeten har lämnat oss Leonard Cohen når mig har jag precis mött Kent Sidvall, lyssnat på hans platta "Victory for the cool jazz" och mina tankar for iväg just åt Cohenland. På plattan spelar han traditionella jazzlåtar, tolkar Jimi Hendrix och tar sig an bluesklassikern "Whiskey drinkin women". Jag träffar Kent och hans ständige vapendragare gitarristen Hans Lundquist hos Stadsmissionen och i det som en gång i tiden var en kyrka och numera är både en mötesplats och ett café. Här ska Kent och Hans uppträda senare på kvällen.

Sjungande tal

– Trevligt att träffas, säger Kent och sträcker fram sin hand. Hans röst är dov men han nästan sjunger fram hälsningsfrasen och så låter det när han talar, han snarare sjunger istället för att tala. Hans person och närvaro är stark, han är två meter lång och alltid klädd som en gentleman från svunna tider. Kent är artig utan att vara insmickrande. Han har haft ett ganska omväxlande och händelserikt liv, det förstod man när tv-filmen om honom "Vägen till vansinnet" av Åsa Blanck och Johan Palmgren visades häromåret. Just "Vägen till vansinnet" är tredje delen i en serie som hette "Det är inte så dumt att bli gammal".

– De följde mig med kameran under olika perioder och till en början var det ganska jobbigt men senare vande jag mig, berättar Kent som började gå ner sig 1991 då han tog till alkoholen för att döva sig i ett äktenskap som inte var bra.

God says "No"

– Jag har min kristna tro och jag trodde inte att Gud tillät att man skiljde sig och det trodde inte heller min dåvarande fru som även hon var troende. Så för att stå ut med varandra så började vi dricka väldigt mycket. I stort sett så väntade jag bara på att jag skulle supa ihjäl mig, det var det enda jag hade i livet, berättar Kent Sidvall vidare.

1981 blev han musikaliskt frälst i och med en konsert med Visby Storband och trumpetsolisten Bobby Shew.

– Det går inte riktigt att förklara vad som hände, det var en religiös upplevelse och jag mötte även Gud i samma ögonblick, menar Kent. Förra året kom boken "En lång och komplicerad historia" ut. Den handlar om, precis som filmen, om Kents väg från botten och tillbaka till ett bra liv.

– Det var med hjälp av jazzen som jag återfick livet och min vilja att ta mig upp. Jag ville dessutom skriva en bok och det var så jag kom till Medis 5, jag ville skriva en bok och via en socialsekreterare så fick vi kontakt.

Jazzen tillbaka till livet

– Han hade aldrig sjungit i en mikrofon innan men när han tog den och lät rösten ljuda. Det var nästan helt obeskrivbart, säger Hans Lundquist som även arbetar med Kent och de andra på Medis 5.

Kent Sidvall är alltid tjusigt klädd med tidsenlig hatt, skjorta och fluga. Flugan är ingen fuskvariant utan den knyts från början.

– Häng med här nu, säger Kent och visar hur man knyter en fluga på riktigt. Det verkar inte svårt men det krävs både vana och flinka fingrar.

– Jag bodde i Linköping under två år men vad jag gjorde här kommer jag berätta i min nästa bok, skrattar Kent lite underfundigt och kikar på mig med en hemlighetsfull min.

På Medis5 arbetar skådespelare, musiker, fotografer, formgivare, filmare och andra. I olika formationer görs teaterföreställningar, musikföreställningar, filmer och andra kulturproduktioner. Medis5 är en arbetsplats för personer med lindriga intellektuella funktionshinder. Verksamheten lyder under LSS i Stockholm stad. Medis5 är en verksamhet som bygger på människors kreativitet och kraft och där det egna uttrycker står i fokus. Samtliga ledare har förutom omsorgserfarenhet också en spetskompetens inom områden som konst, foto, teater, web, film. Både ledare och arbetstagarna har kompetenser som berikar verksamheten.