• Författaren Pelle Sandstrak fann kärleken i illustratören och konstnären Johanna Salenius. Foto: Fanny Miles
  • En cykel för alla tillfällen. Pelles framtida affärsdrömamr kommer ha användning av cykeln.
  • ”I löv you” signerad Johanna Salenius.
  • Johanna Salenius illustrerade Pelles bok ”Mr Tourette on tour”. Ett ovanligt men välkommet inslag inom vuxenlitteraturen.
  • Kärlek på jobbet. Författaren Pelle Sandstrak fann kärleken i illustratören och konstnären Johanna Salenius efter ett jobbsamarbete.
  • Varje kapitel i boken får en egen illustration. Foto: Fanny Miles

Mr Tourette och konstnären

Två livshistorier som i ett möte vävs samman och skapar en ny berättelse. Det är kärlekens devis. Författaren Pelle Sandstrak och illustratören Johanna Salenius fann varandra efter ett jobbsamarbete med boken Mr Tourette on tour, den andra boken i Pelle Sandstraks självutlämnande livsberättelse. Här möter Pelles historia Johannas illustrationer i en beskrivning av en pojke som hittade ett sätt att leva med tourettes.

Pelle har pratat om sina böcker många gånger och styr idag gärna in samtalet på hans nuvarande projekt och hans kärlek för Johanna. Kaffet dukas upp och smakar såsom kaffe bör. - Jag ska öppna ett kafferosteri. Inget krafs ska serveras, bara kaffe, säger Pelle. Det är en glad typ som sitter i soffan i hans och Johannas enplansvilla i Linköping. Hit flyttade de för blott ett halvår sedan tillsammans med Johannas två barn. Pelle har paketerat sin berättelse i bokform och den berättar om hans bakgrund och hans bakgrund är en del av nuet och kräver därför en förklaring. Det börjar i en liten by i Nordnorge på 1960-talet där ett okontrollerbart beteende, tvångsritualer och tics utmärkte den unge grabben.

– Jag stack ut och stämde in på alla punkter vad gällde Tourettes syndrom. Pappa tog med mig till en psykiatriker i Trondheim som konstaterade att ”tourettes har vi inte här i Norge”. Det var bara för oss att åka hem igen, säger Pelle något hånfullt.

Tourettes kan vara bra att ha

Familjen fanns där och gav stöd men hans beteende saknade medicinsk definition. Som vuxen tog tvångstankarna och tillhörande ritualer över. Han gjorde lumpen i den norska armén innan han flyttade till Oslo. Den lägenhet han flyttade till blev snart ett helvete och tillflyktsorten blev en övergiven bil. Han ville komma bort från sin vanliga miljö och hitta en plats som gav honom chansen att komma ifrån en vardag styrd av tvångstankar. Åren gick men så en dag hörde han av en slump en professor prata om tourettes på radion. De fick kontakt och Pelle fick bekräftat att han hade tourettes. Det blev början på en resa för att hitta ett sätt att leva med och acceptera sin tourettes. Idag är han på en bra plats i livet.

– Jag sa ja till min tourettes och idag kan jag kontrollera syndromet. Tourettes är faktiskt en jäkligt bra grej att ha, så länge man får stöd och rätt hjälp, säger Pelle.

Mötte Johanna

Hans personlighet är energisk och skämten levereras på löpande band. Med hjälp av både humor och allvar har han intagit scen efter scen i stad efter stad och föreläst om sina erfarenheter. Det var på en av de föreläsningarna som Johanna satt.

– Vi började prata efter föredraget och jag berättade att jag var konstnär och illustratör. Pelle tänkte att det kunde passa med illustrationer till den andra boken, förlaget godkände idén, och på den vägen är det, säger Johanna. Hennes skapelser omfamnar de tunga ungdomsår som hon idag har lämnat bakom sig. Illustrationerna i boken är en ingång till vardera kapitel. När arbetet med boken var klart stod de kvar, med en förälskelse som utvecklades till kärlek.

– Johanna har en närvaro som jag aldrig mött någon annanstans. Hon ser något mer än min tourettes, säger Pelle.

Barnbok om livets utmaningar

Johanna är uppvuxen i Linköping och läser idag på Lunnevad folkhögskola. Hennes liv har mött många utmaningar och där, någonstans i det tuffa förflutna, fann de varandra. Nu väntar nya utmaningar, bland annat i form av en barnbok.

– Min son sitter i rullstol på grund av en cp-skada. Han har lärt mig oerhört mycket om livet och han är verkligen en gåva. Nu vill vi skriva en barnbok om vårt liv och våra erfarenheter, utifrån hans perspektiv, säger Johanna vördnadsfullt. De är ödmjuka och respektfulla mot varandra, Pelle och Johanna. Lättsamma och jordnära med varsin kreativ energi att ge utlopp för. Fullt normala, precis som vem som helst.

– Vem har rätt att bestämma vad som är en välfungerande människa egentligen. Alla har ju något, alla har en infallsvinkel, säger Pelle sorglöst. Kaffet är nästan uppdrucket och vårvindarna blåser friska utanför fönstret. En sommar står för dörren full med skapandekraft, lekglädje och kärlek.

Fanny Miles

fanny.miles@linkopingsposten.se

Faktaruta Pelle Sandstrak och Johanna Salenius

Ålder: 47 respektive 34 år

Familj: Johanna, Pelle och Johannas barn Vincent och Ofelia

Uppvuxen: Overhalla i Norge respektive Linköping

Bor: Linköping

Arbete: Pelle är en storyteller och Johanna är konstnär och illustratör

Intresse: Pelle - Ambition att starta ett kafferosteri. Annars gillar jag flygplan och hockey. Johanna - Konst, dans och teater är som terapi för mig. Annars gilalr jag nördiga tänkardataspel.

Inspireras av: ”Johanna och barnen samt jetmotorernas ljud” /Pelle. ”Barnen och Pelle” /Johanna

Citat: ”Jag och barnen får många spännande äventyr tillsammans med Pelle”