• Författaren Pelle Sandstrak med Ofelia, Edvard och Johanna Salenius Sandstrak. Foto: Fanny Miles

Mr Tourette på scen

Författaren och föreläsaren Pelle Sandstrak imponerades av Stadsmissionens cafés mäktiga sal och bokade in sig på att hålla en av sina efterfrågade föreläsningar där. Det var i november 2014 och cafét var fullsatt.

I februari är det dags igen för Pelle Sandstrak och hans Mr. Tourette att ställa sig i talarstolen i Linköping.

– Det blir en specialversion den här gången. Det blir egentligen nya versioner varje gång. Det är femtio procent manus och femtio procent improvisation, säger Pelle Sandstrak och skrattar.

En relaterad berättelse

I dag äter han lunch på Stadsmissionens café tillsammans med hustrun Johanna, bonusdottern Ofelia och lille Edvard. Han berättar att han fastnade för lokalen som har en mer intim och personlig prägel än många föreläsningssalar han varit i.

– Pelle hörde av sig till oss och sa att han ville hålla sin föreläsning här. Vi tycker att det passar väldigt bra då hans berättelse går hand i hand med vårt arbete med utsatta människor och arbetsträning, säger Jens Nyström, verksamhetsledare på Stadsmissionens café.

Jag och min tourette

Pelle Sandstrak har skrivit böckerna Mr Tourette och jag samt Mr Tourette on tour där han ger läsaren en inblick i ett liv stämplat av tvångstankar och tics. I dag har han lärt sig uppskatta sin tourettes och hans föreläsning handlar om hur man går tillbaka till livet.

– Det spelar ingen roll var i livet man står, alla kan komma och lyssna. Dessutom tror jag att alla lider av något. Har man inga psykiska problem så lever man inte, säger författaren.

Samarbete i hemmet

Tillsammans med Johanna Salenius Sandstrak låter han kreativiteten flöda. Paret flätar samman sina talanger bland annat genom ord och bild då Johanna, som är illustratör, har illustrerat Pelles böcker. Hennes nästkommande projekt är att illustrera Lisbeth Pippins barnböcker. En möjlig förberedelse inför parets gemensamma plan som är att göra en barnbok tillsammans.

Kommande spelfilm

Det rullar minst sagt på. Förutom Pelle Sandstraks kommande bok Mr Tourette och draken, väntar första boken på att bli spelfilm.

– Förhoppningen är att filmen blir klar under 2016. Nästa projekt för mig är min tredje, och troligtvis sista bok i Mr Tourettes serien. Sedan får det nog räcka. Jag orkar inte prata om tourettes mer, säger han. Den tredje februari väntar Stadsmissionens café. Ett fåtal biljetter finns kvar att köpa på inne på cafét.