• Muharrem Demirok omvaldes som ordförande för ÅFF. Foto: Lars-Göran Bexell
  • Manager Roar Hansen presenterade nyförvärven. Fr v Pekka Lagerblom, Johan Ramhorn, Linus Tornblad, Emil Bellander och Fredrik Holster. Foto: Lars-Göran Bexell
  • ÅFF:s styrelse. Fr v Jörgen Westin, Mikael Lindblom, Håkan Samons, Martin Siggesjö, Muharrem Demirok, Leif Hansson och Joachim Hilding. Foto: Lars-Göran Bexell

Muharrem Demirok omvald ÅFF-ordförande

"Ett otroligt spännande år väntar"

Ryktet har gått att en falang som tidigare varit verksamma inom Åtvidabergs FF skulle göra en kupp på klubbens 110:e årsmöte, men så blev det inte.

De 150 medlemmarna som fanns på plats i Kulturhuset sa ja till att ge Muharrem Demirok nytt förtroende som ordförande.

– Nu tittar vi framåt och jag är väldigt glad att jag har fått förnyat förtroende att leda ÅFF in i 2017, säger Muharrem Demirok.

I augusti var inte tongångarna i ÅFF:s styrelse allt för muntra när man på ett medlemsmöte informerade om att klubben låg 2,2 miljoner kronor back.

När så bokslutet för 2016 visades under årsmötet så var siffrorna annorlunda.

– Ett hårt arbete och en del extraordinära inkomster gjorde att ÅFF gjorde ett överskott på 224 000 kronor 2016, sa kassör Leif Hansson.

Och det var tack vare nära 4,9 miljoner kronor som trillade in under hösten som gjorde att siffrorna vände. UEFA-pengar inbringade 2,1 miljoner kronor, ungdoms- och placeringsbonus gav 730 000 kronor, spelarförsäljningar gav 1,4 miljoner kronor, integrationsbidrag gav 350 000 kronor och 280 000 kronor ramlade in från insamlingen "Mot miljonen".

Höll inte måttet

– Med dessa miljoner kan man då fråga sig varför vinsten bara blev en knapp kvarts miljon, sa avgående klubbchef Mattias Persson och visade en hel del siffror som inte höll måttet mot de budgeterade för förra året.

• Marknadsintäkterna blev 1,2 miljoner mindre än beräknat.

• Matchintäkterna blev 700 000 kronor mindre än beräknat.

• Extra kostnader för sportsatsningen, minus 1,2 miljoner.

• Utökade kostnader för bland annat gamla avtal, anläggningen och lokaler med 525 000 kronor.

• Souvenirintäkterna minskade med 150 000 kronor.

Ett litet överskott

Förra året omsatte ÅFF 20,6 miljoner kronor i Superettan.

Det kan jämföras med 2015, då laget låg i allsvenskan, då låg omsättningen på 33,5 miljoner kronor.

– För 2017 har vi budgeterat med en omsättning på 20,8 miljoner kronor och ett litet överskott på 118 000 kronor. Vi tar sikte på att under 2017 ta in 9,7 miljoner kronor i marknadsintäkter. Det är en tuff uppgift som jag är ganska säker på att vi lyckas med. Mellan två och tre miljoner är redan i hamn, sa Mattias Persson.

Siktar framåt

Manager Roar Hansen presenterade ÅFF.s nyförvärv inför årets Superettan.

– Vi hade 20 nya spelare när vi drog igång förra säsongen. Det hördes röster om att vi skulle åka ur Superettan direkt, nej vi kom sexa. Det här lägger vi nu bakom oss och siktar framåt. Vi har till i år tappat några spelare och fått några nya. Målsättningen är att vi ska bli jämnare och att vi tränar som ett allsvenskt lag.

De fem spelarena som dök upp på Kulturhusets scen var Johan Ramhorn, Fredrik Holster, Emil Belander, Linus Tornblad och Pekka Lagerblom.

Nya ledamöter

Fyra nya ledamöter valdes in i styrelsen, Håkan Samons, Martin Siggesjö, Mikael Lindblom och Jörgen Westin. Övriga ledamöter är ordförande Muharrem Demirok, vice ordförande Joachim Hilding och kassör Leif Hansson.

De som lämnade styrelsen var Daniel Tornberg, Magnus Andersson och Tomas Sjödin.

Ida Rehnström Persson och Adrian Petersson prisades som årets damspelare respektive årets juniorspelare.

– Olyckskorparna kraxade att vi skulle åka ur Superettan, så blev det inte. Det är ett otroligt spännande år som väntar. ÅFF är en förening som har levt i 110 år och vi är en klassisk förening. Ni kommer inte att missa att ÅFF firar 110 år i år, sa Muharrem Demirok.

ÅFF:s 110 år kommer att uppmärksammas under hela året och inte minst i jubileumsmatchen den 17 juni då ÅFF möter Östers IF.

Då kommer ÅFF att lira i ett gammalt klassiskt matchställ, de blåvita ränderna.