• Linnea Henriksson, Gina Dirawi och Kodjo Akolor leder Musikhjälpen. Foto: Fanny Miles

Musikhjälpen lockar stort engagemang

Musikhjälpen är i full gång sedan i söndags då programledarna tillika Musikhjälpenveteranerna Gina Dirawi, Kodjo Akolor och Linnea Henriksson klev in genom dörren till glasburen på Stora torget. Först på lördag, vid tio på kvällen, är de välkomna ut igen. I år riktar Musikhjälpen fokus mot klimatrelaterade katastrofer och bär temat Ingen ska behöva fly undan klimatet.

Det var tre förväntansfulla programledare som tog klivet in i buren i söndags.

– Det känns kul att vara i Linköping. Det är ju en studentstad så jag tror det kan hända mycket här, säger Linnea Henriksson.

Storgatan avstängd

Glasburen är riktad mot Folke Filbyter-statyn. Storgatans trafikbrus från bussar och taxibilar är inget som stör denna vecka. I stället kan Linköpingsbor och besökare ta plats över hela Stora torget och andas in den kärleksfulla atmosfär som Musikhjälpen skänker.

– Musikhjälpen har verkligen varit en framgångssaga och tack vare olika teman har programmet stärkt Radiohjälpens arbete oerhört mycket. Folk lyssnar och engagerar sig, vilket ger oss möjligheten att ta upp svåra teman, säger Per Byman, Generaldirektör på Radiohjälpen.

Via engagemang, initiativ, låtönskningar och auktioner samlas pengar in till Radiohjälpens arbete. Konceptet är inspirerat av Holländska programmet Serious Request.

Känslomässig resa

Programledarna håller till inom Musikhjälpens väggar dygnet runt och arbetar skift. Maten består av näringsrika soppor och sömnen intas i ett angränsande rum blott två-tre meter från sändningsrummet.

– Det mest påfrestande med tiden i buren är en kombination av att man sover och äter väldigt lite samtidigt som man blir frustrerad och arg över det som sker i världen. Känslolivet går upp och ner under hela veckan, säger Gina Dirawi. Kollegan Linnea Henriksson nickar instämmande.

– Man kan inte gå in i buren utan att påverkas av ämnet. Jag älskar Musikhjälpen just därför att man får en unik möjlighet att prata om ett ämne, säger hon.

”Alla initiativ räknas”

Initiativen pågår för fullt. Pengar samlas in från förskolor, fritidsverksamheter, studenter, företag, föreningar och privatpersoner. Från buren peppar man till engagemang så gott man kan.

– Det är en ringar på vattnet-effekt. Ju fler som engagerar sig, desto fler vill vara med. Och alla initiativ uppskattas, även om vi inte hinner prata om alla så uppskattas allt engagemang, understryker Kodjo Akolor.

Fyller torget


Artistfältet för veckan är digert. Söndagen revs av med bland andra Zara Larsson, Sabina Ddumba och Petter. Måndagen var inte sämre den med bland andra Miriam Bryant som lockade storpublik. På fredag kommer Linköpingssonen Lars Winnerbäck och det är väl rätt att anta att även han lockar man ur huse i hemstaden?

Minst 30 miljoner

Musikhjälpens succé från förra året nådde svindlande 30 miljoner kronor när programledarna klev ut ur buren och sammanlagt 34 miljoner allt som allt. Vart Linköping landar återstår att se när programledarna öppnar dörren ut till torget på söndag. Hur trion då mår talar erfarenheten om.

– Det tar ungefär en vecka att återhämta sig, säger Kodjo Akolor och skrattar. Gina Dirawi inflikar:

–Man kommer ut som en annan människa med ny kunskap och andra perspektiv på livet.