• Med näsa för musik. Foto: Dennis Pettersson
  • Rygg mot rygg, även i musiken. Foto: Dennis Pettersson.
  • Det var alltid musik på hemma när Fia och hennes bror bodde hemma. Foto: Dennis Pettersson
  • The Great Discord är det hon brinner för. Foto: Dennis Pettersson
  • Den här bilden förblir namnlös. Foto: Dennis Pettersson
  • Far och dotter. Sida vid sida. Foto: Dennis Pettersson

Musikkemparna - far och dotter är rock n roll

Anders och Fia, far och dotter, sångerska och multiinstrumentalist, familjen Kempe i Linköping har gjort och gör ett stort avtryck i Linköpings musikliv.

Om man har besökt en musik eller skivaffär under de senaste kanske decennierna så har man säkerligen stött på Anders Kempe, man har säkerligen även växlat ett ord med honom över en Fender Stratocaster eller någon platta med favoriten Jimi Hendrix. Har man inte det så har man kanske haft Anders som musiklärare då detta varit hans yrke under lång tid.

Fia, å sin sida, har sjungit i olika band, varit aktiv i coverbandsvängen och varit sessionsångerska åt, bland annat Dead Soul, TID, Vanhelgd och Ghost. Ja, det är hon som gör rent hus i Eurythmics klassiker "Missonary man" från 1986 och Imperiets "Bibel" på Ghost senaste platta, den flerfaldigt prisbelönta "Popestar". Fia har en röst som är något utöver det vanliga och på scenen strålar hon mer än ett kärnkraftverk. Tillsammans med sambon Aksel Holmgren har de Linköpings nya rockhopp The Great Discord. Mer om den senare.

Som Sound of music

Efter att vi pratat en stund får jag en bild av Familjen Trapp i Richard Rodgers och Oscar Hammersteins musikal "Sound of music" från 1959. Hur det ständigt musiceras och hålls på hemma hos Kempes.

– Jo, det stämmer, säger Fia och fortsätter med att berättar att det alltid var musik på och då av alla möjliga typer.

– Sedan har vi pappas Jimi Hendrix-rum. För mig är det helt naturligt att man har ett rum fyllt med skivor, prylar och pappfigurer av farsans stora idol, skrattar Fia som även minns hur hennes kompisar gjorde både stora öron och ögon då de kom på besök. Även mamma/hustru Lotta och sonen/brorsan Erik håller på med musik. Det var nog Erik som spelade den tuffaste metallmusiken även om Fia säkert inte låg långt efter.

Hendrixrummet

– Pappa lärde mig tidigt uppskatta band som Genesis, King Crimson och Led Zeppelin tidigt och självklart har jag tagit med dem och många fler genom åren. Pappa har ju en ganska stor skivsamling och så fort jag upptäckt eller velat lyssna på något så har jag bara gått och hämtat en platta med det som jag ville höra, säger Fia. Detta var ju självklart före den digitala musikrevolutionen.

Anders Kempe fyller 60 år i år. Han kommer ursprungligen Alingsås men på grund av att han skulle göra lumpen på I4:a i Linköping kom han hit 1977. Efter fullgjord värnplikt blev det studier på musikhögskolan. Det var även här han fann sin fru Lotta. De blev ett par när hon skulle klippa hans hår eller som han säger "det sa både klipp och klick". Under uppväxten flyttade Anders runt en del då hans far var bankman. Han var även en duktig amatörmusiker som gärna slog sig ner vid pianot och spelade jazzstandards som "All of me".

Kulturskolan

Numera arbetar Anders som lärare på Kulturskolan där han undervisar i gitarr och bas. Han är även aktiv i flera olika band. Mest kända är nog Hitmen som tolkar Beatles på ett förtjänstfullt sätt där vi hittar Anders bakom trumsetet.

– Vi börjar få lite spelningar utanför Linköping och då på konserthus eller för olika företag. Vi kör ju bara låtar med Beatles och det är ganska tacksamt. Sedan är jag med i LRB, utläses Linköpings Rockband och vi spelar mest på företagsevenemang och privata fester. Det tredje bandet jag spelar med heter Swedish Romantic Blues som kanske inte just spelar blues i ordets rätta bemärkelse utan det är nog mera åt progghållet med egenskriven musik och texter på svenska. Det är både charmigt och väldigt roligt, menar Anders som även där tagit plats bakom trumsetet.

Tvära kast

Fia å sin sida är fullt upptagen med sitt band The Great Discord. Ett band som det är svårt att sätta i ett fack men att det rör som om ganska intrikat hårdrock är vi snart överens om. Vi brukar lite skämtsamt benämna det som progressiv dödspop, säger Fia. Det är udda taktarter, dynamiska kast och så Fias mäktiga röst på det.

– Vi jobbar just nu med vår andra platta, säger hon och visar oss den studio som finns i lägenheten och går under namnet Pazuzu recordings. På väggarna finns det både guldskivor och annat som påminner om att här bor det folk som satt avtryck.

Dödspop

– Den blir självklart mycket bättre än vår första och Aksel har blivit väldigt duktig på att spela in och producera. Skivan kommer att komma ut någon gång under 2017 och vi har många spännande tankar om hur vi ska ta vårt koncept och visuella uttryck ett steg längre. Vi kommer också ge oss ut och spela mer under året, och då bland annat med Ghost i april. Då kanske man får chans att både se och höra lite nyheter från The Great Discord så håll utkik, säger Fia. Att tillbringa en förmiddag med far och dotter Kempe är kul, spännande och givande. Båda är prestigelösa, öppna och varma personer. Kanske blir man så om man får arbeta med det man tycker mest om nämligen musik...

 

Fia om Anders:

Det finns nog inte ett instrument han inte kan spela. Han är dessutom väldigt dynamisk oavsett vad han spelar för instrument eller musik.

 

Anders om Fia:

Hon har ett väldigt gehör och är en otroligt bra sångerska.

För mig är det helt naturligt att man har ett rum fyllt med skivor, prylar och pappfigurer av pappas största idol