• Ewa Rode äger och driver Anderssons herrsalong Foto: Cissi Säfström
  • Det finns många olika produkter för att vårda sin mustasch
  • Mustaschen är personlig och kommer i många olika former
  • Mustaschvax, mustaschborste, rakningstillbehör och den numera rätt sällsynta mustaschhållaren

Mustaschen – en nygammal favorit

”Den ska ju hålla till att cykla, dricka kaffe och kyssas och sådär”

Hur sköter du bäst din mustasch? Tipsen är flera för att hålla den klassiska accessoaren i gott skick.

De senaste åren har mustaschen och dess skötsel blivit allt mer populär igen. Ewa Rode är fjärde generationens herrfrisör och driver Anderssons herrsalong i Linköping. Hon har sett ett ökat intresse för männens styling de senaste åren.

– Kul att män också har någoting som de kan pyssla med, säger Ewa Rode.

Lång historia

Mustaschen har en lång historia och med tiden har konsten att hålla den i form förfinats. Något som man inte ser särskilt ofta nu för tiden är till exempel mustaschhållaren som sätts över mustaschen på natten för att den inte ska knäckas och gå av. En annan sak som inte heller är lika populärt längre, men som hör till historien om mustaschen, är rakkniven.

– Egentligen är det inte svårare att raka med kniv än med rakhyvel utan det är att slipa kniven och hålla den vass som är det svåra, säger Eva Rode.

Rakknivens era tog i stort sett slut då elen etablerade sig i hemmen, men Eva ser ändå ett visst ökat intresse för den gamla rakningstekniken.

Hygienen är viktig

Det finns flera olika knep att hålla sin mustasch i trim. Om man vill forma sin mustasch och göra den tjock och fin är det en god idé att använda en bra raktvål eller ett bra mustaschvax.

– Vaxet ska vara lite varmt, gärna kroppstemperatur, för att forma mustaschen bra. Den ska ju hålla till att cykla, dricka kaffe och kyssas och sådär, säger Ewa.

Hon rekommenderar dessutom att använda en bra sax som är till för enbart hårklippning för att trimma kanterna av mustaschen. Så fort man använder saxen till något annat är det nämligen lätt att den blir slö. Slutligen påpekar hon även att en god hygien är a och o i skötseln av mustaschen.

Mad men och James Bond

I julas började den stora försäljningen av attiraljer för mustaschen hos Ewa. Innan det var det inte lika populärt och hon tror att det kan ha att göra med att folk har blivit inspirerade av serier som Mad men och den senaste Bondfilmen där James Bond rakas med riktig rakkniv och raklödder.

– Då suckade det till ordentligt, säger Ewa.