• Mustaschkampens kampanjledare Torsten Tullberg har odlat en eminenta mustasch, som dessutom är blå. Foto: Privat

Mustaschkampen tar över farsdag

Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom. Varje dygn får 27 män det ovälkomna beskedet, ett besked som kan förhindras om det bara upptäcks i tid. För att sätta fokus på mäns hälsa tar Mustaschkampen, med eldsjälen Torsten Tullberg i spetsen, över årets farsdag för att få igång en bredare och bättre diskussion. – Män är inte bra på att prata om sjukdomar, säger han.

För fem år sedan fick Torsten Tullberg prostatacancer. Efter behandlingar och operationer hade han turen att bli frisk, och med 20 år inom kommunikationsbranschen bakom sig ville han gå vidare med att hjälpa Prostatacancerförbundet. Det slutade med att han anställdes som förbundsdirektör, en tjänst han hade i fyra år, innan han hoppade av för att bli kampanjledare för den årliga Mustaschkampen. 

– Morsdag har en stark förankring i Sverige, men det har inte farsdag, utan det har mer varit en köpenskapsdag då familjen till exempel köper en slips till pappan. I och med att män inte är bra på att prata om sjukdomar så vill vi att farsdag ska bli prostatacancerns dag, eller en dag då familjerna prioriterar mäns hälsa. Vi vill få igång en diskussion, säger Mustaschkampens Torsten Tullberg.

Allmän uppfattning

Det lever 100 000 män i Sverige med prostatacancer och 27 stycken drabbas varje dag, vilket årligen handlar om över 10 000. 

– Män talar inte om sjukdomar, och därför vet de inte att prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom, och de vet inte heller att den går att bota om den upptäcks tidigt. De undviker den här informationen, samtidigt som kvinnor är raka motsatsen, och därför är den allmänna uppfattningen att bröstcancer är vanligast, säger Tullberg och fortsätter: 

– Män har det bättre än kvinnor i samhället på nästan alla egenskaper, men de dör fyra år tidigare, de motionerar mindre, och de äter mindre hälsosamt. Är det inte dags att de lägger om sin livsstil? Därför rekommenderar Prostatacancerförbundet att alla män över 45 år ska ta ett PSA-prov.

Presenttips

Kampanjen har vuxit sig stor och i år är mängder av föreningar, företag och organisationer involverade för att bidra till fonden mot prostatacancer. Vad ska man då köpa till sin pappa till helgens bemärkelsedag? Tullberg har svaret:

– Gå till Brothers och köp ett farsdagpaket med vår nya pin, eller gå in på vår hemsida där det finns alla möjliga mustaschprodukter.