• Daniel Pantzar är banchef på Landeryds Golfklubb. Här är han vid ett ombyggt hål på södra banan som omgärdas av vatten i hästskoform. Tidigare var det bunkrar och kullar runt hålet. Foto: Leif Larsson
  • Tim Fredriksson är säsongsarbetare hos Landeryds Golfklubb. Här kör han en av klipparna över en övningsgreen. Han gillar sitt jobb, inte minst på sommaren då arbetsklädseln ofta är t-shirt och shorts. Foto: Leif Larsson
  • Mekanikern Ulf Holmgren har laddat upp för att slipa utrustningen från en av de klippande maskinerna på Landeryds Golfklubb. Han och kollegan Morgan Hydén arbetar både i Landeryd och i Vesterby. Foto: Leif Larsson
  • Regelbundet kontrolleras gräset och marken under det. Underlaget på golfgreenen består av både organiskt material, sand, luft och vatten. Blandningen ska vara perfekt för bästa tänkbara underlag. Foto: Leif Larsson
  • Med hjälp av det här instrumentet ställs klipphöjden in. På greenerna i Landeryd blir gräset 2,8 mm högt efter klippning, i Vesterby något högre. Foto: Leif Larsson

Mycket jobb bakom fin golfbana

Golfspelare är vana vid att ha en perfekt bana när de spelar. Bakom ligger ett stort jobb. – Vi är tio personer som jobbar med banorna året runt och under högsäsong är vi cirka 30. Vi har omkring 100 maskiner; traktorer, lastmaskiner, klippare och transporttruckar, omvittnar Daniel Pantzar, banchef hos Landeryds Golfklubb.

Golfklubben i Linköpings södra utkant utsågs nyligen till Sveriges bästa av golfjournalisterna. Banarbetarna kan definitivt ta åt sig en del av äran. De sköter tre 18-hålsbanor, en korthålsbana på sju hål, puttinggreen, två drivingranger och ytorna vid klubbens bana Vesterby 1,7 mil bort där klubben även har boende med 84 bäddar.

– Det stora jobbet är att klippa gräs. Rotorklipparna klipper högre gräs medan cylinderklipparna används för det finklippta på greener och fairway. Men vi gör mycket annat som gödslar, krattar bunkrar, lagar, bevattnar och underhåller, berättar Daniel.

Regelbunden skötsel

Greener klipps sex gånger i veckan. Det finns totalt 10 000 kvadratmeter greenyta hos LGK att ta hand om.

– Klippningen styrs av temperatur och fuktighet. Gräset klipps till en höjd av 2,8 millimeter på Landeryd, lite högre i Vesterby, upplyser banchefen.

Det räcker förstås inte med att klippa gräs för att skapa en perfekt green. Hur det ser ut i marken under gräset är minst lika viktigt och det krävs regelbunden skötsel av det som är dolt. Direkt under gräset finns ett lager som består av 50 procent mull och en del sand för stabilare yta samt 25 procent vatten och 25 procent luft. Banskötarna gödslar, vattnar, dressar och luftar greenerna för att få en bra spelyta och ett gräs med en jämn tillväxt. Hos LGK finns totalt 330 hektar att sköta. Då är det bra med tekniska hjälpmedel, exempelvis till bevattningen.

– Vi har 600 spridare och alla kan styras var för sig via telefonen. Dessutom kan vi ställa in tider så att alla går igång samtidigt.

Bästa betyget

Daniel påpekar att bästa betyget för en banarbetare är när denne inte syns. Och det fixar LGK-gänget. Man börjar tidigt på morgonen med att klippa gräs på de banor som morgongolfare lite senare slår ut ifrån. När de är klara är det fritt fram att arbeta till omkring 14.00 då banorna åter fylls av golfare.

– Vi har stängt på Landeryd varannan måndag och i Vesterby varannan tisdag och då kan vi göra insatser där det behövs.

Renoveringar

I tre år har ett renoveringsprojekt pågått på Landeryds södra bana. Bunkrar har byggts om, utslagsplatser och fairway har förbättrats. Vattenhinder har formats om och nya har tillkommit. Hål har fått andra utseenden. Den 20 maj öppnar den "nya" banan.

– En golfbana är aldrig färdig. Vi vill ständigt ge spelarna nyheter och spelstrategiskt passar banan fler kategorier spelare nu, påpekar Daniel.

Daniel Pantzar är spindeln i nätet och delar ut uppgifter till sina medarbetare. Han gillar sitt jobb.

– Ingen dag är den andra lik och man vet aldrig vad som händer. Väder och vind påverkar, ibland måste man bevattna eller laga något som gått sönder. Man planerar dagen men ofta dyker något annat upp och det gäller att ta snabba beslut. Men det är tjusningen med jobbet, avrundar banchefen som tillsammans med kollegorna ser till att 3 600 medlemmar i LGK plus gästande golfare ständigt har fina och omväxlande banor att lira på.