• Här är en turistbåt på väg att slussas i Berg. Slusstekniken är gammal och den typ av portar som används sägs ha uppfunnits av Leonardo da Vinci. Foto: Leif Larsson
  • Varje år passerar 3 000 båtar Bergs slussar. Foto: Leif Larsson
  • Äventyrsgolfen i Berg är en annorlunda bangolf som liknar "riktig" golf. Foto: Leif Larsson
  • Fem uppställda slussportar av olika slag är första steget mot ett komplett besökscentrum vid Bergs slussar. Foto: Leif Larsson

Mycket lockar vid Bergs slussar

Cirka en mil norr om Linköping finns det innehållsrika utflyktsmålet Bergs slussar. Huvudnummer är förstås de elva slussarna och inte minst Carl Johans slusstrappa som med sina med sju slussar är Göta kanals längsta slusstrappa.

Från sjön Roxen upp till Berg klättrar båtarna 19 meter via slussar - ett häpnadsväckande skådespel. Hela sommaren flockas människor för att se på hur slussarna arbetar. Den typ av slussportar som används i dag sägs ha uppfunnits av Leonardo da Vinci. Förr i tiden var slussar handdrivna men i Berg styrs alla hydrauliskt. I takt med att vatten forsar in eller ut ur slussarna stiger eller sänker sig båtarna. Tekniken är lika enkel som genialisk.

– Varje år passerar 3 000 båtar Bergs slussar. Vid högsäsong är det sex slussvärdar som jobbar här. De sköter inte bara slussarna utan hjälper besökarna på olika vis, upplyser Anders Donlau, vd på Göta Kanalbolag.

Rolig bangolf

Den lilla orten Berg lever upp på sommaren. Slussarna och båttrafiken är draglok för många verksamheter i området. Här finns flera restauranger och kiosker för den som är sugen på glass, godis eller mat. Härifrån anordnas också båtturer längs kanalen, det finns boende för turister och besökare och en trevlig bangolf med tolv hål.

– Det är en ganska ny typ av bana som vi haft här sedan 2010. Här finns kanaler, vattenhinder och en del annat på banan. Det är som långgolf, fast i miniatyr. Banan är annorlunda och kul att spela. Miljön här är fin, det finns inte många ställen där det är så här fint runt en golfbana. En del hål är enkla medan andra är svårare, vi har sett till att ha en variation, redogör Robert Özmen, som driver det som kallas Äventyrsgolfen i Berg, belägen intill hamnbassängen där kanalfarande båtar kan lägga till och övernatta.

Besökscentrum på gång

Bredvid den nedersta slussen kan man bada i Roxen och hela sluttningen upp till Berg är ett enda stort picknick-område. En populär plats att fika, luncha, slappa och sola på. Och kolla på slussande flytetyg förstås. Göta kanalbolag arbetar nu för att utveckla området kring Bergs slussar ytterligare. Nyligen ställdes fem slussportar upp som alla tillverkats i olika byggteknik. I närheten finns även en inomhusutställning om slussar.

– Det här är ett första steg mot ett komplett internationellt besökscentrum, konstaterar Anders Donlau.

Mycket att göra och se i Berg således och hur båtar kan färdas i en sluttning tack vare slussar upphör aldrig att fascinera.