• Familjedrivna Sörgårdens gästgiveri serverar ett populärt och traditionsenligt julbord. Foto: Julia Kimell
  • Karin Asmus och hennes mor Pia Bohman Asmus är taggade för julbord. Foto: Julia Kimell

Några gröna nyheter på Sörgårdens julbord

Hela atmosfären andas jul. Det känner man bara genom att gå in i den anrika byggnaden som Sörgårdens gästgiveri i Skeda udde huserar i. Här jobbar andra och tredje generationen Bohman/Asmus och visst är mor och dotter laddade inför årets julbord - som i år även serveras på julafton. De upplever att längtan efter julbord håller i sig hos kunderna och beläggningen ser bra ut.

Karin Asmus är som hon säger ”född och uppvuxen här i köket”. Hon och hennes mor Pia Bohman Asmus brukar förbereda någon nyhet för varje jul. I år är det lite nya recept på inläggningar och liknande, men basen vill de att alltid ska vara detsamma. Julbord är per automatik tradition. Mycket kommer från grannbönderna och på det stora dessertbordet finns ostkaka från Rimforsa och många andra läckerheter.

– Många vill känna igen sig, så man får inte förnya för mycket. Vi har som mål att här ska finnas rejält med mat. Vi har kört smörgåsbord varje år, det är något av vårt signum. Men vi har succesivt slutat med det, eftersom det är så svårt i dag att ha mat stående.

Bara kväll

I år serverar de inte lunchjulbord längre, vilket innebär en stor arbetsavlastning jämfört med tidigare år. De har även utökat specialkosten. Mer grönt läggs in i standardutbudet som traditionellt är köttbetonat. Det blir grönkålspaj, rotfruktsgratäng och någon vegetarisk köttbulle. Mjöl försöker de undvika för glutenallergikernas skull.

– Vi har omkring 130 grejer, det finns något för alla. Första julbordet är alltid lite nervöst. Pepparkakshuset av Hans och Greta-modell är en sådan sak vi alltid är tidsoptimister med.

Hyra in sig

I 45 år har man bedrivit gästgiveriverksamhet här i lokalerna. Innan var det en skola, med gymnastiksal på andra våningen.

– Just det blev vi lite fundersamma över när det var dans där uppe en gång och lamporna vajade till här på nedre våningen, ler mor och dotter över minnet.

Sedan dess är det våning ett som får agera dansgolv när här ordnas bröllopsfester och med andra inhyrda sällskap. Det blir familjemiddagar, högtidsfiranden och på sommaren är det kakbuffé och matservering. Främst handlar det om beställningsverksamhet.

29-21

– Vi har fullt rätt ofta, och har tre matsalar på bottenplan, en där uppe plus två sällskapsrum. Men allra mest folk kommer under den korta men intensiva julbordsperioden. Den startar 29 november och håller på fram till 21 december.

De serverar ett klassiskt gammaldags julbord, något som passar bra i de antika lokalerna med gamla bruksföremål på väggarna. I tur och ordning finns kopparsalen, träsalen och tennsalen.

– Pappa hade mycket grejer, och ville att vi andra skulle få se dem. Allt som hänger här har varit i användning. Ibland får vi hålla en kortare guidning om vad allt egentligen är för något.

Under säsongen hinner de smaka sig igenom julbordet, men under den egna julaftonen försöker de växla spår. I fjol åt de skaldjur.

– Fast jag äter nog gärna Jansson, säger Pia.

– Vi ser verkligen fram emot julbordet, det är roligt! Och lika skönt att komma igång med det som det är att avsluta det när säsongen är slut.