• Alesander Gabelic sitter förmodligen i europaparlamentet efter valet. Foto: Tommy Pettersson
  • Bråda dagar inför valet den 25 maj. Foto: Tommy Pettersson

Några snabba frågor innan EU-valet

Ett EU som arbetar för rättvisa villkor, gröna jobb och ett solidariskt Europa. Det är toppkandidaten Aleksander Gabelics tre viktigaste frågor inför det stundande EU-valet.

Tillsammans med många andra har Aleksander Gabelic förtidsröstat. Ett drag som kan visa sig vara lönsamt: ju närmare valet man kommer, desto mer tal, debatter och möten med folk måste han klara av.

  Förbättra EU-medborgarnas vardag

– Det är viktigt att gå och rösta i EU-valet. EU har stor betydelse för varje enskild linköpingsbo, östgöte och svensk. De beslut som tas i Europaparlamentet påverkar oss mer än vad vi tror och i valet har vi vår chans att påverka genom att rösta. Jag hoppas att linköpingsborna tar den chansen, inte minst för jobben och klimatets skull, och går och röstar, säger Aleksander Gabelic.

Människan Aleksander

Gabelic har flera andra strängar på sin lyra än politiken. Han föddes år 1965 i Arlöv i Burlövs kommun nära Malmö. I dag är han bosatt i Linköping och hans föräldrar härstammar från Kroatien. Inför valet den 25 maj står han på plats nummer sex på partiets valsedel vilket innebär att han med största säkerhet kommer in i parlamentet.

Gabelic är förbundsordförande för Svenska FN-förbundet och medverkar, hör och häpna, som skribent i Tennismagasinet tack vare sitt brinnande tennisintresse.

Vem skulle du vilja ha som skådespelare i filmen om ditt liv?

– Robert DeNiro, säger Gabelic utan att blinka och med glimten i ögat. I nästa ögonblick avslöjar han till stor glädje att opera är en stor passion i hans liv.

Favoritbok?

– ”Flyktingen” av Olav Hergel. En författare som gör upp med det danska samhället.

Om du vann tio miljoner?

– Jag skulle skänka lite pengar till något som jag tror på. Jag skulle också skänka pengar till mina gamla föräldrar och så naturligtvis stötta ungdomstennisen.

Vad gör du om tio år?

– Jag kommer nog att fortsätta som politiker men mycket kunnigare och med mer erfarenhet som jag har nytta av.