• Lisa Löfgren och Caroline Rödén har själva gjort resan och tar med sig sina erfarenheter i stödarbetet. Foto: Tommy Pettersson
  • Charlie Eriksson och Mattias Weinhandl flankerar Caroline Rödén och Lisa Löfgren. Foto: Tommy Pettersson

När man verkligen vill prata med någon

Samtalsstöd via appen Blue Call

Den psykiska ohälsan växer allt mer hos framförallt våra ungdomar. Problemen kan vara av samma art som de var förr i tiden men dagens samhälle är så oerhört mer komplicerat än under våra föräldrars ungdomsdagar.

 

Det framväxande digitala samhället är på både gott och ont. Internetanvändandet och mobiltelefonernas möjligheter till sociala kontakter kan både bestå av en mångfald kontaktermen de kan också exkludera människor från gemenskap.

Utanförskapet leder till ångest stress och psykiskt lidande som i värsta fall kan leda till självskadebeteende och självmordsförsök. Behovet av att söka hjälp är stort men vägen dit är långt och främmande.

Vilse i Livet

Det finns också en ”Skamfaktor” som hindrar individer att söka hjälp i de traditionella fysiska miljöerna.

I höstas kom den första appen, BlueCall, där människor i behov av stöd kan få hjälp anonymt. BlueCall projektet startade när Caroline Rödén, Lisa Löfgren och Tamara Bernad, studerade i Lund och Uppsala och själva kände behovet.

– Vi kände själva när vi pluggade att det inte fanns någon att vända sig till. Jag kände mig lite vilse i livet som ledde till stress och ångest. Jag upplevde att jag inte hade någon att vända mig till, berättar Caroline Rödén, en av grundarna av BlueCall och fortsätter.

– Att söka hjälp är skambelagt och en del upplever att man måste vara psykisk sjuk för att få hjälp av samhället. Vi släppte appen i september förra året och nu finns det mer än 300 registrerade volontärer och mentorer redo att svara på samtal från våra användare.

”Anonym psykolog”

Användarna av appen väljer själv vem man vill prata med och vilket stöd man vill ha. BlueCalls ändamål är att tillgodose ett samtalsstöd dygnet runt man måste dock vara 15 år för att registrera sig,

– Användaren är alltid anonym när man ringer till stödpersoner via appen. Man väljer själv om man vill tala med en volontär eller en mentor som är utbildad inom samtalsstöd, säger Lisa Löfgren.

Nu söker man efter fler volontärer.

Vill man bli volontär går det bra genom att ansöka på BlueCalls hemsida.

Aldrig ensam

BlueCall samarbetar nu med Charlie Eriksson som startade informationsprojekt ”Aldrig ensam”. Det är ett projekt som sprider kunskap och bryter tystnaden kring det tabubelagda ämnet psykisk ohälsa bland unga vuxna.

–Projektet startades för att bidra till en mer öppen dialog kring det tabubelagda ämnet psykisk ohälsa. Alla drabbas, men ingen vågar prata om det. Ingen ska behöva leva med psykisk ohälsa i hemlighet. Genom att samarbeta kan vi bli starkare och på så sätt bidra till att fler vågar söka hjälp för sin psykiska ohälsa, säger Charlie Eriksson. Facebooksidan Aldrig ensam har idag över två miljoner besökare i veckan.

Hockeyproffs stöttar

Startupbolaget Bluecall får in pengar via investerare och en av dessa är den före detta NHL-spelaren Mattias Weinhandl som numer driver restaurangen Stångs Magasin.

Weinhandl har egna erfarenheter av ohälsa och han vill stötta Bluecall genom sin investering.

– De här människorna som driver Bluecall är väldigt drivande och det vill jag stötta. Dessutom gör appen det lättare för alla att hitta någon att prata med, och med min investering vill jag också visa att det är okej att prata om hur man mår, säger Mattas vidare.

– Psykisk ohälsa finns även bland elitidrottare och bland högpresterande människor också men man håller tyst om problemen för att man tror att det är tecken på svaghet.