• Två verkliga restaurangveteraner, Dragan Mikic och Mischel Kotsamboikidis. Foto: Tommy Pettersson
  • Delar av interiören från Cooks är pietetsfullt bevarad. Foto: Tommy Pettersson

När medelhavet kom till byn

Jag minns det som om det vore igår. Dofterna, stämningen och de nya smakerna med exotiska kryddor. I början på 1970-talet kom det italienska köket med pizzan till byn.

Naturligtvis hade invandrarna berikat Stockholms uteliv och matkultur redan tidigare men i Linköping var det sensationellt med mat från Medelhavet.

Äldst är bäst

Vi ska inte gå in på var och när som pizzan först dök upp i stan men det står nog utan tvivel att det var på den legendariska restaurangen Cooks på Platensgatan som, redan i början av 197o-talet, öppnade smaklökarna för en hel del linköpingsbor. Long John på Stora hotellet och klassiska Amalfi får ursäkta men vi pratar om minnen som är över fyrtio år gamla.

I dag ligger restaurang Olympia i Cooks gamla lokaler och man har sparat den karakteristiska interiören från 70-talet. Bra Mischel Kotsamboikidis (en av ägarna till Olympia), du visar att det går att åldras med värdighet och ändå vara först och bäst när det gäller.

Steget från Italien till Grekland är inte speciellt långt. Olympia fyller 30 år i år och under 2014 kommer man att fira med rad olika festligheter, härlig grekisk mat, vin, musik och kultur.

Matnyttig och hälsosam kultur

Vår invandrande arbetskraft från Medelhavet bidrog inte enbart med kompetens inom den svenska industrin utan de fick oss svenskar att gå ut på kvällarna och äta en bit mat tillsammans med goda vänner. Tack för det.

I dag är svenskarna ett uteätande folk med en begynnande kunskap och ett omättligt intresse för andra länders mat och dryck. Det är inte länge sedan, (20 - 30 år) som Linköpings stadskärna var folktomt efter klockan 18.00. Kontorslokalerna som flockades runt torgen var nedsläckta och man fick leta länge för att kunna käka och dricka en öl i stan. Sedan kom italienarna, grekerna, folket från balkan samt alla andra länder och lyste upp Linköping.