• Annika i en  välkänd gatumiljö i Linköping. Foto: Tommy Pettersson
  • Annika och Fredrik vid Hall of fame. Foto: Tommy Pettersson

När squashen kom till stan

Linköping klättrar från nionde till femte plats på rankinglistan över landets främsta idrottskommuner. Det visar den rankinglista som tidningen Sport & Affärer nyligen presenterade. Det har gått upp och ned för Linköping på listan genom åren. För att klättra ytterligare försöker kommunen visa upp nya hallar och idrottsanläggningar. Man måste också visa upp både en breddidrott och idrott på elitnivå för att nå framgång i rankingen.

För det mesta är det fotboll och Ishockey som man visar upp när man ska bevisa något. Men Linköping är så mycket mer än en hygglig arenaidrottsstad. Tittar man i backspegeln för att hitta exceptionell framgång så  är det en sportgren som sticker ordentligt. Squash.

Ett andra hem

Ska man få reda på hur det var under storhetstiden måsta man leta sig ner  till Linköping Squashcenter på Platensgatan där verksamhetsansvarige och ägaren är Annika Thunqvist sedan över ett decennium driver den anrika anläggningen. Det var här det hela började någon gång på 1970 -talet och det är här det börjar gro igen.

– Det hela började med en man som heter Ulf Jakobsson i början på 1970-talet. Det var han som startade Linköpings Squashcenter. Min familj ramlade in på det här när min pappa började spela upp på Rally och han fastnade ju fullständigt för sporten. För 30 år sedan tog han och en kompis över Squashcenter. Sedan dess har vi ägt och drivit hallen och nu firar vi 30-års jubileum, säger Annika Thunqvist och fortsätter.

– Min uppgift är att se till att alla har det bra och därför försöker jag hela tiden utveckla verksamheten. Vi har också renoverat och förändrat innehållet ett antal gånger för att möta våra gästers behov. Nu vill satsa mer på vårt Gym men det är också otroligt viktigt att vi fortfarande jobbar vidare med Squashklubben.

Mister Squash

Ska man prata om squash i Sverige går det inte att komma förbi Fredrik Johnson. Många menar att han personifierar sporten dels med sina stora framgångar på banan och också med vilken entusiasm han promotar Squashen inte minst med den näst största tävlingen i Europa som han startat. Case Swedish Open.

– Det fanns ett antal nyckelpersoner som var med och utvecklade sporten på 1970-talet och sedan ledde det till framgångar på 1980- och framförallt på 1990-talet, berättar Fredrik Johnson när han står framför väggen där tavlorna hänger med de som vunnit SM och många andra internationella tävlingar.

– Klubben har 17 SM guld och vi vann också två EM guld för klubblag. Vi var som allra bäst på 1990-talet när Anders Forslund, Anders Thorén och jag spelade, minns Fredrik men menar att det är något nytt och spännande på gång i klubbens juniorverksamhet. Själv är Fredrik bäst när det gäller. Numer rensar han rent i sina egna åldersklasser och han har inga planer på att sluta. Finns det tävlingar för 90 åringar så vinner han dem också.

Just nu är han inne i en intensiv planering och projektering inför Case Swedish Open 2014.Tävlingen har växt år efter år och sätter Linköping på kartan i ett internationellt perspektiv. Sporten finns i 180 länder och börjar nu att växa igen efter en tillfällig dipp.

– Biljetterna är släppta och det förintresse vi känner av nu är det högsta vi har haft någonsin, avslutar Mister Squash.