• Lars Nyström framför en av de äldsta butikerna. Foto: Tommy Pettersson
  • Sven-Erik Wernander, Lars Nyström och Håkan Qvist bokminglar. Foto: Tommy Pettersson

Nära till affären

Det tog tre år men nu kommer boken om de små butikerna, affärerna och rörelserna i Tannefors. Bakom boken står ett gäng erfarna skribenter som nu berättar historien om stadsdelens storhetstid.

Lars Nyström, 86 år ung, är smått legendarisk redaktör på Corren, har här klivit in och gjort det han gillar bäst - att skriva och berätta historier.

– Kan du tänka dig att under de gyllene åren på 40-, 50- och 60-talet så bodde det inte mindre än 9 000 personer här. Numera är det nere på 5000 personer.

Det är nästan en halvering. På den här tiden fanns det gott om olika butiker och när jag tittade igenom boken så får man nästan 500 nedslag mellan åren 1920 och fram till kanske år 2 000. Det är inte vår sak att berätta om nuet utan vi vill och ska beskriva det som har varit, understryker Lars Nyström.

Älska Tannefors

Boken "Nära till affär´n" är en spännande och intressant läsning för inte bara den som var med på den tiden utan även för den som bryr sig om sin stad och sin stadsdel. Nostalgi ligger många varmt om hjärtat. Se bara på tidskrifter som "Riksettan" och "Nostalgia" som ständigt firar nya segrar. Det är i samma klass som den här boken passar in med sina foton från främst 40-, 50- och 60-talet. För den vetgirige, den nostalgiske som var med och för den som helt enkelt älskar Tannefors.

Tre års arbete

– Arbetet med boken tog tre år i anspråk, berättar Lars Nyström som får medhåll av flitige skribenten Håkan Qvist.

Det lite sorgliga i sammanhanget är att en av de medverkande i boken, Lennart Danielsson, hann avlida bara några dagar innan boken anlände från tryckeriet. Men hans texter finns självklart med. Vad nästa bokprojekt blir är ännu höljt i dunkel men att det blir något. Det står helt klart.