• Regionråden Göran Gunnarsson och Mats Johansson packar in sig i närtrafikbussen. Foto: Christian Widlund
  • Mats S Johansson var nöjd med testet trots betalningsproblemen. Foto: Tommy Petterson

Närtrafiken ett viktigt komplement

"Åk närtrafik med ansvariga politiker" var temat för en pressinbjudan i veckan som gått. Tanken var att ansvariga politiker skulle testa det anropsstyrda närtrafikkonceptet som introducerades i Östergötland den 20 juni 2016.

Bussåkandet var väl också ett sätt att visa på alternativ för bussturer som inte går på det sättet som folk i glesbygd vill att de ska gå.

Bussåkande blev busåkande

Resan påbörjades i Västra Harg och under färden med närtrafikbussen berättade politikerna om den styrande Koalition för Östergötlands satsningar på framtidens kollektivtrafik.

Resan började lite trevande när det visade sig att det mobilkopplade betalningssystemet inte fungerade på bussen vilket innebar att passagerarna fick busåka istället. Dock utan att bli avslängda. efter någon halvtimme fungerade dock betalningssystemet och passagerarna kunde betala 45 spänn sin enkelresa.

 – Vi hade tekniska svårigheter med betalningen när vi åkte och det måste vi rätta till. Sådana här tekniska problem tar alldeles för mycket tid och då minskar effektiviteten i resandet vilket inte är acceptabelt, säger Mats Johansson som är Region Östergötlands styrelseordförande.

Sammanblandningar om kollektivtrafiken

Slutdestination för turen var Östgötatrafikens beställningscentral i Mjölby där ansvariga tjänstepersoner presenterade det aktuella resanderesultatet i Närtrafiken. Två personer per dag och per kommun använder sig av närtrafiken i dagsläget. Jämförelsevis reste drygt 500 personer varje dag med de 30 landsbygdslinjer som lades ner förra året, allt enligt redovisad statistik.

– Närtrafik ska vara en service för boende i områden som inte har vanlig kollektivtrafik tillgänglig men det kommer att ta en viss tid att få folk att upptäcka närtrafikens fördelar. Allt fler ungdomar som går på gymnasiet har redan gjort detta idag.