• Anton Liljas brunbjörn. Foto: Stefan Hedström
  • Den unge Udayan Rao Pawars vinnarfoto. Foto: Stefan Hedström
  • Linda Lindgren brevid Doests makak. Foto: Stefan Hedström

Naturen som du aldrig har sett den

Fotografer tävlar

Wildlife Photogopher är en av de största naturfototävlingar i världen, om inte den största. 43 000 bilder deltog, som resulterade i de hundra bästa, varav två är svenska och finns nu att se i Östergötlands Museum.

Tävlingen är anordnad av The Natural History Museum i London, tillsammans med BBC Worldwide. Tävling har pågått sedan 1965 och är oerhört prestigefylld.

Två vinnare

Tävlingen har flera kategorier man kan vinna i, där sedan två fotografer vinner alltihopa. En ungdom 10-17 år och en vuxen. Av de unga vann Udayan Rao Pawar från Indien som fångat ett otroligt charmigt foto på en gavialkrokodil med sina ungar på huvudet. Brent Stirton från Sydafrika bidrog med ett allvarligare vinnarfoto som kommenterar slakten av elefanter.

Uthållighet

– Vissa om inte alla fotografer har fått kämpa för att få den perfekta bilden. Ryssen Valeriy Maleev befann sig i ett tält i tio dagar med 20 minusgrader innan han fick chansen att fota amurleoparden, berättar museipedagog Lena Lindgren

Fotografen Jasper Doest från Nederländerna var inte nöjd med det kort han tog på makaker vid en varm källa i Jigokundani, centrala Japan. Så han fick tålmodigt vänta i ett år innan han fick chansen igen.

Svenskar

– Något som är lite roligt är att båda svenskarna är unga killar. I kategorin 11-14 var Anton Lilja med som har fotat en brunbjörn. I kategorin 15-17 har Sander Boström fotat en jakamar som blir matad, säger Lena Lindgren.

I samband med utställning kommer en rad föreläsare komma till museet, både djur- och fotovänner.