• God, nyttig och naturlig. Emil Boberg lovar att deras äpplemust enbart består av äpplen från Åtvid. Foto: Stefan Hedström
  • Vill du lägga händerna på en flaska must eller två så besök julmarknaden i Åtvid eller Grebo. Foto: Stefan Hedström

Naturlig must av äpplen från ”bruket”

Emil Broberg och Philip Kullgren är kanske mest kända som filmare med en humoristisk ådra eller skapare av reklamfilmer och musikvideos. Nu går de unga entreprenörerna vidare med att tillverka äpplemust.

Visst är det ett oväntat lappkast och den nya verksamheten skiljer sig väldigt mycket från det de gör till vardags i Pellen Productions. Och så ska det vara betonar Emil Broberg och langar fram några flaskor med Åtvidabergsmust för avsmakning.

Fallfrukt

– Det hela var Philips idé och en tanke han fick då han såg hur mycket äpplen som bara låg och ruttnade bort i trädgårdarna runt om i Åtvidaberg. Sedan var steget till att börja göra äpplemust inte långt borta. Han började i liten skala redan förra året, lite för att prova på, och då hjälpte jag bara till men sedan i år är jag med fullt ut i musttillverkningen. Utrustning inköptes alltså redan förra året men det är i år som tillverkningen av äpplemust tagit fart. Av de två ton äpplen som killarna fick ihop så blev det drygt en kubik närande och god äpplemust.

– Det är oerhört arbetskrävande att tillverka äpplemust för hand, vilket vi alltså gör. Det tar ungefär tolv timmar att tillverka hundra liter must och vi jobbade två veckor i sträck med årets skörd, berättar Emil Broberg över ett glas äpplemust, vad annars?

Gröt blir must

Emil förklarar den process som sedan leder fram till en flaska Åtvidabergsmust. Äpplen tvättas med en högtryckstvätt efter att man samlat in dem. De krossas och den sörja eller gröt som han säger. Därefter pressas ”gröten” och ur detta kommer det ren must.

– Ett äpple måste bestå av minst 50 procent vätska för så pass mycket utvinner vi när vi pressar den. Därefter silas och filtreras vätskan och därefter hettas den upp till mellan 75 och 80 grader så att eventuella bakterier dör och för att den ska vara hållbar. Har man bara musten i kylen så håller den ”hur länge som helst” om man ska tro Emil.

– Philip har haft några flaskor han sparat från förra året och de smakar fortfarande mycket bra, avslöjar Emil och berättar att detta självklart är en ren naturprodukt och därför finns det inga tillsatser eller socker i den här musten. Bara goda äpplen av främst Ingrid Marie och ytterligare två sorter.

Ingrid Marie

– Till nästa år funderar vi på att göra olika must men då av enbart en sorts äpple. Vi kanske också prövar att använda annan frukt eller bär. Vi har lite samtal med en jordgubbsodlare men det är ännu för tidigt att säga hur det kommer att bli med det. Vi har även tagit fram en äpplesirap som börjat bli väldigt uppskattad. Den är ganska dyr men så går det åt fyra gånger så mycket äpple för att göra en burk sirap som det gör för att framställa en flaska must, avslutar Emil Broberg och skålar i ett glas äpplemust såklart.

Hemkört

Vill man köpa Emil och Philips must så finns den ännu inte ute i handeln och det lär nog dröja då de vill behålla det lågskaliga tempot. Men på olika julmarknader och via deras facebooksidan kan man beställa om man vill. Bor man i Åtvidaberg kör de till och med hem.