• Hans Englund har med hjälp av kartan hittat kontroll nummer 38 i Naturpassets bana i Krokek. Naturpasset är en form av fritidssysselsättning som innefattar orientering, naturupplevelse, motion och spänning. Foto: Leif Larsson
  • Hans Englund i OK Kolmården är en av dem som ligger bakom naturpasset. Här sätter Krokeksbon ner pinnen för kontroll 20 i en skogsglänta. Foto: Leif Larsson

Naturpasset passar till naturturen

Den som är intresserad av orientering, natur och motion i lämplig takt har en bra lösning i det som kallas Naturpasset. Denna speciella form av friluftsliv kan upplevas i Krokek, Åby/Jursla, Arkösund och skogarna runtomkring.

Det är Orienteringsklubben Kolmården som står bakom.

– Naturpasset har funnits i 15 år och jag har varit med i 5-6 år, berättar Hans Englund, en av dem i OK Kolmården som sköter det hela.

Det hela går ut på att ge människor frisk luft, naturupplevelser och motion med lite inbyggd spänning. Det finns sex olika pass. Naturpasset runt Krokek är beläget i ett skogsområde som är 3,5 kilometer långt och ett par kilometer brett. Här har 40 kontroller placerats ut, det är rödvita träbrickor med nummer från 1 till 40 och även med en bokstav på. De finns där från maj till början av oktober. Den som vill delta köper ett pass för 80 kronor och får då en topografisk karta med de 40 kontrollerna inprickade. Sedan är det bara att ge sig ut i skogen.

– De flesta går, springer inte, och man kan bege sig ut när som helst. Varje gång man hittar en kontroll så skriver man ner bokstaven på brickan. När man hittat 25 kontroller är man med i en utlottning av priser i november. Man behöver inte ta kontrollerna i någon speciell takt eller ordning, förklarar Hans Englund.

Lätta att hitta

Det krävs att man kan läsa karta och kompass men kontrollerna är relativt enkla att hitta.

– Det är så det ska vara. Det är ingen elitbana för orientering. Men en del kontroller är lite knepiga att hitta, och så ska det också vara. Men vi undviker att göra det för svårt.

I Krokek finns både naturpass, cykelpass och fotopass. I Åby finns naturpass och fotopass och i Arkösund ett kombinerat natur- och cykelpass. I Krokek kan man köpa ett natur- och ett cykelpass och få ett fotopass på köpet. Kontrollerna till cykelpasset är placerade längs vägar men kan finnas 50 meter in i skogen och då krävs en liten promenad för att hitta brickan.

Fotopasset är ett ganska nytt påfund. I Krokek har Ebba Westerberg fotograferat ett antal saker som exempelvis vägskylt, handtag och lampa på olika platser på orten. Med fotopasset medföljer en karta där numrerade platser anger var de fotograferade sakerna finns. Det gäller att ta sig till platserna och där hitta det som fotograferats. Nog så klurigt emellanåt.

Passet ger en mångfald

Att Hans Englund är inblandad i denna fritidssysselsättning är passande. Han började orientera 1966, ritade kartor och var banläggare. Bland annat la han en bana som 3 000 löpare sprang i 5-dagars 1987. Och nu är det Naturpasset som gäller. Han har lagt cykelpasset i Krokek medan Maria Nordwall och Hans Forsberg ligger bakom naturpasset.

– Mellan 200 och 300 personer köper passen och eftersom många delar på ett så är det 400-600 personer ute i naturen och letar kontroller.

Mångfalden i upplevelsen är primär.

– Många vill ut i naturen, inte för att tävla, men ändå ha ett mål med promenaden. Med passet i handen får man frisk luft, se fin natur, kanske hitta svamp- och bärställen, besöka utsiktspunkter och upptäcka fikaplatser. Och visst är det en härlig känsla när man ser den där rödvita träbiten, bedyrar Hans Englund.