• Gunnar Gustafsson fick även han beröm. Foto: Jerry Prütz

Nedslående krogkoll

Miljökontoret gjorde den 12:e maj 18 stycken oanmälda inspektioner på pizzerior och restauranger. Ett flertal av dessa fick anmärkningar och sådant där omedelbara åtgärder krävdes. Endast sex av de kontrollerade etablissemangen var helt godkända.

Miljökontoret kontrollerade 18 stycken på pizzerior och restauranger i Ljungsbro, Vikingstad, Linghem och Sturefors under kvällstid den 12:e maj. Dessa kontroller skedde helt oanmält och resulterade i ett ganska nedslående konstaterade att endast sex stycken av de kontrollerade näringsställena var helt godkända och utan anmärkning. Det man anmärker på i första hand är att temperaturer i bufféer och i kylar inte är tillräcklig. Anledningen till att man gjorde besök på kvällstid mot de kontroller som sker på dagtid är att det, oftast, är annan personal på kvällen och därmed kanske även andra rutiner.

Snabba bakterier

– När mat förvaras för varmt så sker det en otroligt snabb tillväxt av bakterier vilket kan skapa matförgiftningar, vilket nyligen hände på ett ställe i centrala Linköping, berättar Gunnar Gustafsson, ordförande i bygg och miljönämnden samt kommunalråd för miljöpartiet.

Varmt och inte ljummet

– Det är viktigt att varm mat är varm och att kall mat är kall. Det absolut mest farliga är när mat blir ljummen, menar Gunnar Gustafsson som är uppriktigt bekymrad för att så pass många restauranger är underkända och måste genomgå ytterligare kontroll. Han ser nästan som ett branschproblem. Vid de kontroller som sker tittar man även på så att det är rent i köksutrymmen och hur man städar, hur livsmedel förvaras och allmän ordning i utrymmen där mat både lagas och förvaras. Man ser även över den egenkontroll som ska göras av kylutrymmen.

Var uppmärksam

– Var själv uppmärksam som gäst på om mat förvaras fel. Anmäl även om du själv eller någon i ditt sällskap har blivit matförgiftad eller på annat sätt blivit sjuk efter ett restaurang eller pizzeria besök. Att Linköpings kommun och då bygg och miljönämnden genomför kontroller av ställen där det serveras olika typer av mat/livsmedel är något som Länsstyrelsen uppmärksammat. Man menar att Linköpings kommun ligger i framkant. Gunnar Gustafsson får själv lovord för sitt stora engagemang i saken. Han kontrar dock med att ge beröm åt personalen på Miljökontoret.