• Åsa Fahlbeck är kritisk till kulturbolag. Foto: Lisa Svensson-Lindén

Nej till scenkonstbolag

Förslag är i rullning om Östgötateatern, Östgötamusiken och Norrköpings symfoniorkester ska hamna under ett administrativt tjänstemannaparaply i form av ett bolag. Scenkonstbolaget i fråga som har haft en minst sagt knagglig historia från sin grund i Sundsvall.

Åsa Fahlbeck har en diger historia inom Östergötlands kulturliv med 30 år som teaterabonnent och medlem i Linköpings blåsarsymfonikers vänner. Hon sätter nu ner foten till förslaget.

– Vill vi att skattepengarna ska gå till tjänstemän eller till riktiga kulturarbetare, undrar Åsa Fahlbeck oroat.

Avsikten

För förslaget är politikerna landstingsstyrelsens ordförande Marie Morell (M), kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall i Linköping (M) och kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist i Norrköping (S). De menar att om man toppstyr de tre kulturinstitutionerna utifrån ett gemensamt bolag och skapar en tydligare relation mellan dem och statlig ägare, så kommer man lättare att kunna utveckla kulturlivet.

Frågorna är många. Främst, går pengarna till rätt ställe, blir det ännu mindre pengar till kulturinstitutioner som redan har en hårt nedbantad budget.

Kritik

– Det finns inget positivt att säga om det här paraplyförslaget. Det är en helt onödig administrativ överbyggnad, en skrivbordsprodukt som bör förpassas till papperskorgen, säger Åsa Fahlbeck.

– Låt nu prestigen fara. Tänk om. Lita på de som nu leder ovan nämnda tre institutioner och låt dem och deras anställda få lugn och arbetsro, avslutar Fahlbeck.