• Nicke Bremer har fyllt 60 bast. Foto: Tommy Pettersson

Nicke Bremer har blivit 60

Politik, musik och litteratur. Sedan en god dos folkbildning, där har ni Nicke Bremer i ett nötskal.

Nicke Bremer är politik. Tänker politik och andas politik. I alla fall om man vill göra det lite enkelt för sig, något han själv aldrig gör då han gärna lyssnar till svårsmälta Frank Zappa och tar sig an Lars Ahlins, inte alltid så lättlästa, författarskap.

– Just nu arbetar jag på US med psykiskt sjuka. Det har jag gjort i två och ett halvt år och jag trivs väldigt bra med det. Innan dess har jag hunnit med att vara politisk sekreterare i Motala, arbeta på ABF och på Marieborgs folkhögskola i Norrköping. Folkbildningen har alltid legat mig varmt om hjärtat och man ser även idag hur viktigt det är med folkbildning, säger Nicke Bremer med eftertryck.

FNL

Politiskt engagerad blev han redan 1973 via FNL-rörelsen även om han kanske var i yngsta laget. Partipolitiskt engagerad blev han inte förrän 1986 och det var då han gick med i Socialdemokraterna. Han är fortfarande aktiv och sitter för närvarande i Samhällsbyggnadsnämnden i Linköpings kommun. Han sitter även i styrelsen för Östergötlands museum. Ett nog så viktigt uppdrag menar han själv.

Hårda frågor

– Jag har tidigare inte sysslat med ”hårda” frågor utan sysslat med skolan, omsorgen och vården. Men jag tycker det är väldigt intressant att just vara med och se hur Linköping växer och utvecklas. Sedan är självklart, till exempel, skolfrågor väldigt viktiga för mig också, menar Nicke som beskriver sig som både en folkrörelse och föreningsmänniska i mångt och mycket.

– Att växa tillsammans, det är nog det som är allra viktigast för mig, säger Nicke som firar sin nya ålder tillsammans med hustrun, de två barnen och det lilla barnbarnet. Musik ligger honom varmt om hjärtat. Visst lyssnar han digitalt men han har fortfarande vinylplattor och till och med en och annan stenkaka hemmavid.

Frank Zappa

– Jag var tidigt inne på proggmusik och mest då Samla Mammas Manna som spelade lite mer komplex musik. Sedan tycker jag mycket om Frank Zappa och The Doors. Men ibland lyssnar även jag på schlagermusik och då gärna dålig sådan och från Italien…